Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Prezident si užívá, jak se před ním všichni plazí. Budoucí ministři popisují schůzky se Zemanem

Prezident Miloš Zeman uzavírá dvoutýdenní setkávání s jednotlivými členy vznikající vlády. Všichni budoucí ministři po jednání s hlavou státu sice předstoupili před novináře, obsah schůzek ale nastínili jen v hrubých obrysech. Po vypnutí mikrofonů však mluví mnohem otevřeněji a odhalují nevyřčené detaily a informace.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Deník N mluvil pod příslibem anonymity s pěti budoucími členy vlády a všichni se shodují na jednom: Prezident byl i přes pozitivní test na koronavirus a nedávnou měsíční hospitalizaci v dobré formě a skvěle připravený. Zároveň ale adepti na ministerské posty mluví o tom, že je prezident zkoušel nebo že samotný formát schůzek považují za ponižující.

„Už jsme si o tom vyprávěli i mezi sebou. Tak nějak jsme všichni čekali chlapa, který na tom nebude moc dobře, ale on tam sedí ten starej sarkastickej Zeman, který dával zabrat kdekomu,“ popisuje dojmy ze schůzky jeden z účastníků.

„Musím přiznat, že je v obraze, nechal si udělat hodně detailní přípravu, všechno si pamatoval. Vypadal a působil hodně dobře. Šli jsme tam jako ratlíci. Někteří kolegové se na to detailně připravovali,“ dodává.

Prezident si situaci, do které budoucí vládu dostal, podle dalšího z účastníků schůzek vysloveně užívá.

„Neřekl bych, že mě zkoušel, ale celé mu to dělá radost. Na závěr i řekl, že mu vzali alkohol a kouření a že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější