Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sami se očkují, přesto mají k vakcínám výhrady. Proč někteří lékaři odmítají povinnou vakcinaci

V USA by mohl FDA rozhodovat o očkování malých dětí od půl roku do čtyř let proti covidu-19 už v dubnu. Ilustrační foto: Adobe Stock
V USA by mohl FDA rozhodovat o očkování malých dětí od půl roku do čtyř let proti covidu-19 už v dubnu. Ilustrační foto: Adobe Stock

Nejsou antivaxeři, přesto mají se stávajícím systémem očkování problém. Některým lékařům se nelíbí, že jsou do očkování nuceni i ti, kteří měli nežádoucí reakci na první dávku vakcíny, nebo mladí a zdraví lidé s prodělaným covidem. Co na jejich argumenty říkají jiní lékaři, kteří naopak plošnou vakcinaci podporují?

Iveta Poljaková z ARO oddělení Nemocnice v Jeseníku je sama plně očkovaná a vakcínu doporučuje. „Covid je hrozbou, očkujme všechny, kteří chtějí, a rozhodně ty rizikové. Všichni rizikoví pacienti měli mít třetí dávku už v říjnu. Ale ve shodě s mnohými jinými lékaři prosím, aby bylo ještě zváženo očkování lidí proti jejich vůli, pokud mají minimální riziko a covid už prodělali bez potíží. Hlavně by se to mělo týkat těch, kteří měli po očkování možnou nežádoucí reakci,“ svěřila se lékařka redakci.

Sama na svém oddělení zažila případ pacienta, který měl po očkování závažnou reakci, a ona osobně by mu tak už další očkování nedoporučovala.

„Měli jsme na oddělení pacienta s kožním a autoimunitním onemocněním. Po očkování u něj došlo ke vzniku plošného kožního zánětu s nutností delší umělé plicní ventilace a léčby reaktivace herpesviru a cytomegaloviru. I když souvislost s očkováním nelze prokázat, obávala bych se mu dát další dávku vakcíny. Pokud ale další dávku nedostane, budou se na něj vztahovat restrikce jako na odmítače očkování,“ upozorňuje.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější