Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kalousek: Zeman není kádrovák ministrů, Fiala neměl na absurdní seriál přistoupit. Jako prezident bych otevřel Hrad veřejnosti

Miroslav Kalousek uvažuje nad prezidentskou kandidaturou. Zda do voleb půjde, ještě podle svých slov neví. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Miroslav Kalousek uvažuje nad prezidentskou kandidaturou. Zda do voleb půjde, ještě podle svých slov neví. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v minulých dnech připustil, že zvažuje kandidaturu na Hrad. V rozhovoru pro Deník N mluví o tom, že prezidentská funkce by měla být mnohem civilnější než doposud, hlava státu by měla otevřít Hrad, úřadovat by mohla odjinud. Takovou nabídku by podle něj měl některý z kandidátů voličům předložit. „Buď ji budu nabízet sám, nebo ji bude nabízet někdo, komu budu pomáhat,“ říká Kalousek.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Jak hodnotí Miroslav Kalousek jednání o nové vládě?
  • V čem jsou problematické schůzky v Lánech?
  • Jak by se podle něj měla změnit funkce prezidenta republiky?
  • Co by Kalousek nabídl při případné kandidatuře na Hrad?
  • Jedná o své nominaci i se stranami vznikající vlády?

Když jste se díval na výsledky voleb, na vítězství Spolu a většinu pro obě opoziční koalice, nemrzelo vás, že nejste přímo u toho?

Já jsem měl především velkou radost. Podporoval jsem, myslím velmi viditelně, koalici Spolu. Snad jsem pro její úspěch leccos udělal. To, že dvě demokratické koalice spolu získaly 108 hlasů, bylo víc, než v co jsem se odvažoval doufat.

Na druhou stranu ale varuji před euforií. Stačilo pár desítek tisíc hlasů a bylo to všechno jinak. Ještě nikdy v historii svobodných voleb České republiky nebyl takový rozdíl mezi poměrem sil ve Sněmovně a poměrem sil ve společnosti.

To je pro vládu s pohodlnou většinou obrovská výzva. Aby ty voliče, jejichž favoriti se nedostali do Sněmovny, dokázala nějakým způsobem obsloužit. Nemůže to udělat populistickým způsobem jako Babišova vláda, ale je velmi důležité, aby dokázala říct, že jejich problémům rozumí a je přepravena je řešit.

Z povolebních vyjádření se může jevit, že si to nová koalice uvědomuje. Hned po volbách takto komunikoval nyní již designovaný premiér. Na druhou stranu se o totéž snaží Andrej Babiš, který říká, že je tu pro voliče propadlých stran.

Pochopitelně. Tato rétorika bude velmi slyšet. Důležité jsou ale činy. Budoucí vláda má v tomto jednu výhodu – tahá za delší konec provazu. Může ukázat, že to myslí vážně, na rozdíl od těch, kteří o tom jenom mluví.

Nejdřív se ale musí dostat k moci, proces jmenování je stále v běhu a trochu se zasekl schůzkami v Lánech. Vy je popisujete jako „dialogy u vitríny“. Co vám na prezidentově postupu vadí?

Vadí mi na tom dvě věci. Jednak to zbytečné zdržování. Nemá to žádný ústavní ani praktický precedens. Prezident nemá žádné kádrovácké právo. Země je v nouzovém stavu, klíčové pravomoci drží v rukou vláda v demisi. Každá vláda v demisi je chromá kachna, její mandát je vždy velmi problematický. Je potřeba, aby začala energicky pracovat nová vláda s mandátem od voličů, která je k tomu připravena.

Netýká se to pouze covidové krize, ale i dalších problémů a výzev. Vláda musí přepracovat rozpočet. O každý den, kdy pan prezident zdržuje její jmenování, se protáhne rozpočtové provizorium.

Jako voliče demokratických stran mě na tom ale mrzí ještě jedna věc. Oni se v tom absurdním komickém seriálu před vitrínou tváří, jako že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Vláda Petra Fialy

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější