Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Skleničku veltlínského a pak eutanázii

Co by člověk udělal se svým životem, kdyby věděl, že za rok už se možná vůbec nebude hýbat a nezvládne o sobě rozhodovat? Pan Turin už několik let žije kvůli roztroušené skleróze v pečovatelském domě. Každý den pije veltlínské, laškuje se sestřičkami a snaží se přesvědčit svou ženu, aby ho odvezla do Švýcarska, kde by podstoupil eutanázii. Ačkoli román poukazuje na závažná témata, je vtipný a nepatetický.

Pan Turin má jediné velké přání: ukončit svůj život, dokud o tom může sám rozhodnout. Roztroušená skleróza postupuje rychle a není na co čekat. Jak o tom ale má mluvit s okolím? Jak to má vysvětlit ostatním, aby respektovali jeho rozhodnutí? A koho přinutit, aby ho z Vídně odvezl do Švýcarska, kde lze podstoupit asistovanou sebevraždu? Román Královna hor rakouského spisovatele Daniela Wissera se dotýká hned několika témat, která souvisejí s dobrovolnou smrtí pod dohledem lékařů.

Autor knihu napsal na základě rozhovorů s lidmi, kteří chtěli podstoupit eutanazii, a rovněž na základě osobních zkušeností s pacienty trpícími roztroušenou sklerózou či „královnou hor“, jak pan Turin v knize tuto nemoc nazývá.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura faktu

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější