Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Schovávaná v novém románu Jiřího Pehe

Román o celém jednom životě, o osudových láskách a o tom, že na vztah musí být dva. Jenže ti dva nikdy nevidí svět stejně. Mnohem spolehlivější bytostí, alespoň v roli vypravěče, se tak může zdát papoušek Žako nebo golem Josille. Ale kdo ví, jak to vlastně všechno bylo?

Je to román jako polámaná matrjoška: skládá se z vícera příběhů, jeho děj není tak úplně jednoznačný a konec zůstává otevřený. Postupně také zjišťujeme, že v textu se občas něco zatajuje, a dokonce se v něm i lže, zejména v linii, která se týká životní cesty Adama Drechslera. Drechsler je podobně jako autor této knihy veřejně činná, známá osobnost a rovněž spisovatel. Částečně autobiografický příběh (něco z uváděných skutečností lze ověřit v autorově diskusi s Markem Ebenem Na plovárně ze září 2018) prokládá Jiří Pehe četnými úvahami o životě, světě, plynutí času a o tom, co je a jak vzniká literární dílo. Přemýšlením o tvůrčích možnostech si snadno vytvoří můstek k vyprávění o velkých (či lépe: větších) dějinách.

Ty běží na pozadí všeho, o čem čteme, ať jsou to osudy Adama Drechslera, nebo postav z jeho rozepsaných knih, v nichž vstupujeme ještě do příběhu jednoho

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější