Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nejde o Vánoce bez rodiny. Jde o druhý rok bez rodiny.“ Reportáž z laboratoře, kde objevili první výskyt omikronu v ČR

Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Čekací lhůty na PCR testy se v řadě odběrových míst napříč Českem stále prodlužují. Někde se čeká i týden, běžně několik dnů. Přinášíme reportáž z laboratoře a odběrového místa nemocnice v Liberci. I tam už všichni pracují na hraně svých možností a čelí přitom zvýšené agresivitě řady lidí. V laboratoři už potvrdili výskyt dvou případů varianty omikron.

Je deset hodin dopoledne a v laboratoři oddělení genetiky a molekulární diagnostiky Krajské nemocnice v Liberci se už tři a půl hodiny pracuje. Primářka Iva Dolinová nás provádí po laboratoři, hovor ale každou chvíli přerušují telefonáty či urgentní dotazy spolupracovníků. Je třeba objednávat materiál, řešit, kam v přeplněných místnostech instalovat nové přístroje, které by zvýšily kapacity, poděkovat za dovoz zeleniny od dárce, který chce vysíleným pracovníkům laboratoře aspoň touto formou pomoci.

Před pěti dny tu potvrdili první výskyt nové varianty koronaviru omikron v České republice. Právě teď připravují k sekvenaci druhý vzorek (o den později je potvrzen omikron i v tomto případě).

Procházíme postupně místnosti, kde se přijímají vzorky a následně se připravují izoláty k PCR testům, přesněji řečeno k PCR reakci – nesmírně složité cestě, v jejímž průběhu vzorky absolvují pobyt v útrobách několika přístrojů. Na všem se podílejí lidé, kteří musí pracovat nesmírně pečlivě a zároveň nesmírně rychle.

„Denně nám sem chodí 1700 vzorků na PCR testy, přitom maximální kapacita je patnáct set,“ popisuje smutně Dolinová a na otázku, jak to zvládají, jen krčí rameny.

„Pracujeme od půl sedmé ráno zhruba do jedenácti hodin večer a další den znovu. I v neděli, o svátcích. Zatím jsme uhájili volné soboty. A neřešíme tu jen PCR testy, byť to je nyní hlavní náplň. Musíme zpracovávat i další materiál pro nemocnici, onkologické pacienty, rutinu,“ vypočítává.

V laboratoři má třináct odborných zaměstnanců: pět vysokoškolsky vzdělaných odborníků a osm laborantek. Připomínáme jí, že kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) mluví o zvýšení kapacit PCR jako o jednom z prvních kroků, který chce udělat. Dolinová se jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Reportáž

Testování

TOP

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější