Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V kroměřížské záchrance se bouří proti vedoucímu lékaři. Šíří nepravdy o covidu, agitoval i v e-mailu podřízeným

Sanitky zlínské ZZS v areálu nemocnice v Kroměříži. Foto: Archív pracovníků záchranky
Sanitky zlínské ZZS v areálu nemocnice v Kroměříži. Foto: Archív pracovníků záchranky

Někteří pracovníci zdravotnické záchranné služby v Kroměříži protestují proti vystupování vedoucího lékaře Marka Obrtela. Bývalý vojenský lékař se zkušenostmi z misí je známý proruskými aktivitami ve spolku Národní domobrana. Nespokojeným podřízeným ale vadí hlavně šíření dezinformací o covidu a očkování. Poslední kapkou byl e-mail, který jim Obrtel loni rozeslal.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Deník N mluvil se třemi pracovníky kroměřížské záchranky, jedním lékařem a dvěma záchranáři. O svých zkušenostech mluvili pod podmínkou anonymity.

„Když půjdete do otevřeného sporu, je snazší nahradit jednoho záchranáře než vedoucího lékaře. Takže když budete dělat problém, můžou se vás zbavit,“ vysvětlil tuto podmínku jeden ze záchranářů.

Vedoucím lékařem kroměřížské pobočky záchranné služby Zlínského kraje je od roku 2015 někdejší vojenský lékař Marek Obrtel. Ten působil mimo jiné jako velitel české polní nemocnice v Afghánistánu. V roce 2014 ale vrátil vojenská vyznamenání, o NATO se začal vyjadřovat jako o „zločinecké organizaci“, založil spolek Národní domobrana a stal se jednou z nejznámějších tváří protizápadní konspirační scény.

Na záchrance podle slov všech tří pracovníků vyvolávaly spory a kontroverze už Obrtelovy proruské postoje před nástupem pandemie, ty ale nebyly v rozporu s jeho postavením vedoucího lékaře. Problémy podle nich vyvrcholily, když

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Dezinformace

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější