Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak si zařídit „dospělácké“ finance? Mějte plán a dobré vztahy s rodinou, radí mladým odborníci

Michal Doubek, Veronika Kalátová, Jan Říha a Michala Janátová. Foto: archiv respondentů
Michal Doubek, Veronika Kalátová, Jan Říha a Michala Janátová. Foto: archiv respondentů

Hypotéky, investice, spoření na důchod? Není snadné vyznat se v tom, jak by měl mladý člověk naložit se svými osobními financemi. Čtyř zkušených odborníků a odbornic na finance a finanční vzdělávání jsme se proto ptali na to, co dělat s penězi navíc, jak na vlastní bydlení, kdo potřebuje životní pojistku, jak šetřit na důchod i jaké finanční chyby dělají mladí nejčastěji.

Na dotazy Deníku N odpovídají:

Michal Doubek, finanční poradce a lektor finanční gramotnosti, prezident Asociace finančních poradců, autor podcastu Finance prakticky

Michala Janátová, finanční poradkyně se čtrnáctiletou zkušeností v bankovnictví, členka Rady Asociace finančních poradců

Veronika Kalátová, konzultantka a lektorka finančního vzdělávání, autorka projektu Finanční zralost, ve financích se pohybuje přes dvacet pět let

Jan Řiha, finanční poradce a lektor finanční gramotnosti, financím se věnuje téměř dekádu

V anketě se ptáme:

  • Co s penězi navíc? Šetřit je, ukládat na stavební spoření nebo investovat? Od jaké sumy má co smysl, například i vzhledem k souvisejícím poplatkům?
  • Co mají dělat ti, kteří touží po vlastním bydlení, na které už spořením ani investováním tisícikorun dosáhnout nelze?
  • Co životní pojistka? Pro koho je dobré o ní uvažovat, a pro koho ne?
  • Mladí často dostávají radu šetřit na důchod. Jak to ale udělat, když peněz není mnoho a do toho má člověk hypotéku, děti a chce mít i nějakou rezervu? Co si vybrat?
  • Jakou finanční chybu dělají lidé kolem třicítky nejčastěji?

Co s penězi navíc? Šetřit je, ukládat na stavební spoření nebo investovat? Od jaké sumy má co smysl, například i vzhledem k souvisejícím poplatkům?

Michal Doubek: To záleží na mém finančním plánu, který vychází z mých cílů. Pro někoho je lepší šetřit, pro někoho investovat, pro dalšího například utratit, protože žádné cíle nemá a peníze nepotřebuje. Ale obecně se dá říct, že každé peníze navíc je dobré odložit bokem na horší časy, a pokud mám již vytvořenou dostatečnou rezervu, začít investovat a budovat majetek nejen pro sebe, ale i pro svoje děti a následně pro jejich děti až donekonečna.

Michala Janátová: Já bych doporučovala ještě předtím, než vůbec nějaké peníze navíc vzniknou, mít dobře připravený

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Osobní finance

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější