Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vrbětice, Krym, Jeruzalém. (Nejméně) tři otázky, kde se Lipavského pojetí diplomacie liší od Zemanova

„Na stanovisku k Vrběticím se nic měnit nebude,“ řekl v Interview ČT24 kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„Na stanovisku k Vrběticím se nic měnit nebude,“ řekl v Interview ČT24 kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pirátský kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský prezentoval v pořadu Interview ČT24 postoje ke třem diplomatickým otázkám, v nichž se rozchází s prezidentem Milošem Zemanem. Ten mu dnes podle Frekvence 1 doporučil, ať vzdá úsilí o jmenování ministrem. Lipavský sice neřekl, že je se Zemanem v kolizi, prezidentovy postoje ke zmíněným třem bodům jsou ale dlouhodobě známé.

Nelze nyní jasně říci, zda jde Zemanovi principiálně o to, aby česká zahraniční politika mluvila jedním hlasem – tedy tím jeho –, nebo například o testování pevnosti rodící se vlády, proti jejímuž vzniku v minulosti bojoval.

Každopádně podle Frekvence 1 doporučil Lipavskému, aby své úsilí o post ministra zahraničí vzdal. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) i další přední politici z koalic Spolu a Pirátů se Starosty to odmítli.

Lipavský dnes v pořadu Interview ČT24 opakovaně odmítl potvrdit, zda ho Zeman vybídl ke kapitulaci. Zmínil ale tři zahraničněpolitické postoje, které patrně Zemanovi nekonvenují.

Je důležité říci, že Lipavským prezentované body nejsou názory, s nimiž by byl v budoucí vládě osamocený. Lze je pokládat za celkový přístup kabinetu – už jen proto, že se strany na Lipavském jako kandidátovi na ministra shodly.

„Na stanovisku k Vrběticím se nic měnit nebude,“ řekl v podvečer v České televizi Lipavský.

Dosavadní vláda Andreje Babiše (ANO) letos na jaře uvedla, že výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích nebyly nehodou, ale „na základě jednoznačných důkazů existuje důvodné podezření“, že šlo o cílený útok agentů Ruské federace. Česko po odhalení tohoto zjištění vyhostilo řadu ruských diplomatů a Rusko v odvetě zařadilo ČR na seznam nepřátelských zemí.

Zlepšení česko-ruských vztahů je podle Lipavského zapotřebí „si odpracovat“. Neřekl ale žádný konkrétní scénář, jak by toho chtěl dosáhnout – a nevysvětlil ani, co má česká strana

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Izrael

Kauza Vrbětice

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější