Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Dnes v menu: Polarizace, vakcinace, ponižující ceremonializace, bagatelizace, rezignace i filmová masturbace

Aktuálními událostmi na webových stránkách Enka provádí Ivan Adamovič.

Dnes na čepu od našich autorů a spolupracovníků:

Poslední dny se nesou ve znamení zviditelňování části společnosti, která se radikalizovala proti pandemickým opatřením a proti očkování v souvislosti s covidem-19. Je to jev evidentně zesílený sociálními sítěmi a jejich „algoritmy hněvu“, ale i tak ho není možné odbýt mávnutím ruky. O tom jsme hovořili s politoložkou a bezpečnostní expertkou Petrou Mlejnkovou. Ta připouští, že lidem dochází trpělivost, společnost se polarizuje, a tím i radikalizuje.

Našemu staršímu textu o tom, proč je na vzestupu epidemie agrese, se dnes věnuje i podcast Studio N.

Nespokojenost občanů může být pro někoho i obchodní příležitostí. Zjistili jsme, že jeden z organizátorů iniciativy Otevřeme Česko – Chcípl pes je zároveň vlastníkem webu, který propaguje používání průmyslového bělidla jako léku na covid-19.

S důvěrou ve stát souvisí i důvěra ve státní zaměstnance. Pro ty české se chystá nová podoba etického kodexu. O zkušenostech Slovenska s etickou stránkou státní služby hovoříme se Zuzanou Šabovou. Na totéž téma mluvíme i s Petrem Hůrkou, náměstkem ministra vnitra pro státní službu. Upozorňuje i na to, že v případě zákonů se často málo hledí na jejich smysl, ale pouze na jejich literu.

Dalším tématem dne bylo možné ohrožení jmenování Jana Lipavského ministrem zahraničí ze strany Miloše Zemana. Podle informace Frekvence 1 Zeman Lipavského vyzval, aby se kandidatury vzdal. Nová vládní koalice o tom nechce ani slyšet. Popisujeme, jaké mohou být její další kroky. Že je diplomacie Lipavskému vlastní, dokázal on sám ve vlastních vyjádřeních ke schůzce s prezidentem, v nichž diplomaticky neřekl nic konkrétního. Mnohem konkrétnější však byl v otázce, zda má být dosluhující ministr zdravotnictví velvyslancem ve Finsku.

Obavy z dopadu ponižujících pohovorů budoucích členů vlády s mužem v krychli vyjadřuje v komentáři Ján Simkanič.

Na rizika, jimž by Andrej Babiš čelil v případě kandidatury na prezidenta, upozorňuje Jiří Pehe.

Zjišťovali jsme také, jaký je stav očkování třetí dávkou covid vakcíny, tzv. boosterem. Očkováno je podle našich informací 40 % těch, kteří na dávku mají nárok. Lepší je situace v proočkovanosti seniorů a úplně nejlepší v domovech seniorů, kde je proočkovanost třetí dávkou 95 %.

Jana Ciglerová přináší z USA další podrobnosti o mladistvém střelci Ethanu Crumbleyovi. Na střelbu do svých spolužáků se prý těšil. Vysoký trest hrozí i jeho rodičům, kteří napjatou situaci a synovu zbraň ve škole bagatelizovali.

Měl být zářivou hvězdou nové rakouské politiky. V říjnu však trestně stíhaný Sebastian Kurz rezignoval, země je bez pevného kormidla ve vedení a zmítá se v těžké epidemii covidu. Situaci v Rakousku analyzuje Pavel Polák.

Ve filmové branži můžeme v poslední době sledovat vlnu ožívání dinosaurů. Nejedná se o další Jurský park, ale o skutečnost, že s novými filmy přicházejí slovutní režiséři v pokročile seniorském věku nad 80 let. Mezi ně patří i Paul Verhoeven, v jehož filmové novince Benedetta se uspokojuje jeptiška krucifixem. Jako by potvrzoval trend stárnoucích tvůrců, kteří pozbývají zdrženlivosti vůči některým tématům.

O zítřejších novinách již dnes

V zítřejším tištěném vydání najdete tato témata:

– Nejistota kolem Lipavského. Fiala nominaci nemění
– Běloruský šéf sportu dostal vízum pro vstup do Schengenu od Maďarska
– Třetí dávku má jen čtvrtina šedesátníků
– Volba francouzské hlavy státu: Pécressová vyzve Macrona
– Jak ze dvou let vězení pro Su Ťij může být doživotí
– Máme zájem o onkologii, některé výkony jsou lukrativní, říká šéf fondu Hartenberg
– Méně lůžek, příplatky za lepší materiály
– Česko chce vyšší hranici pro DPH
– Komentář: Pohádky mají pravdu: neponižuj se ani nepovyšuj
– Je Benedetta skutečně tak skandální film?
– Pandemický zákon neopravili

 

 

 

 

 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Názor

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější