Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Třetí dávku dostalo v Česku 40 procent těch, kteří na ni mají nárok. Nejmenší podíl je u dvou ohrožených skupin

Stát nabádá k očkování třetí dávkou, někteří lékaři ale na to nahlížejí kriticky. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Stát nabádá k očkování třetí dávkou, někteří lékaři ale na to nahlížejí kriticky. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Odborníci se shodují, že zatímco očkování první či druhou dávkou už probíhající vlnu epidemie neovlivní, booster její další vývoj ještě změnit může. Z exkluzivních dat, která má Deník N k dispozici, vyplývá, jaká věková skupina je posilující dávkou nejvíce proočkována, a u které ohrožené skupiny jsou naopak velké rezervy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Od minulého pondělí mohou dostat třetí dávku očkování proti covidu všichni lidé, jimž od druhé dávky uplynulo půl roku nebo pět měsíců u lidí nad 60 let a chronicky nemocných. Třetí dávka má zvýšit účinnost vakcíny, která u všech výrobců v čase klesá. Tzv. booster by měl její účinnost vrátit až na 90 %.

Specifičnost dodatečné dávky nespočívá jen ve zvýšení ochrany, ale také v jejím rychlejším nástupu oproti prvním dvěma dávkám. „Třetí dávka má docela rychlý nástup ochrany a může zachraňovat už nyní, tuhle vlnu ještě může (společně s testováním) upravit, ostatní očkování ne,“ konstatuje epidemiolog IKEM Petr Smejkal. „Upozorňovali jsme na to již od září. Včasné očkování třetí dávkou tak dostalo například Izrael z další vlny,“ doplnil.

Jak vyplývá z unikátních dat, která pro Deník N zpracovalo uskupení OpenDataLab, největší proočkovanost posilovací dávkou je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější