Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pohádky mají pravdu: před nikým se neponižuj a nad nikoho se nepovyšuj

Prezident Miloš Zeman. Ilustrace: Petr Polák
Prezident Miloš Zeman. Ilustrace: Petr Polák

Komentář Jána Simkaniče: Miloš Zeman nemá ve schopnosti zasévat hněv a svár konkurenci. Jeho síla je ovšem tím větší, čím opatrnější jsou jeho soupeři. Budoucí vláda tváří v tvář prezidentovi hraje o to, aby neztratila tu svou, ještě než se ujme moci.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Stačilo strašně málo, aby volby skončily dramaticky jinak a my bychom se dnes dívali na Andreje Babiše nejen jako na předsedu vlády v demisi, ale i jako jmenovaného premiéra pokračujícího ve své spanilé jízdě. Miloš Zeman dopředu deklaroval, že ho jmenuje skoro bez ohledu na výsledek voleb.

Jenže přes novou silnou koaliční většinu nejede vlak, takže premiérem je Petr Fiala. K předání moci zbývá jediné – jmenovat vládu. Cesta k tomuto kroku vede jedině skrz zámek v Lánech a tamní přijímací pokoj vybavený provizorním akváriem, do něhož je dvakrát denně zavážen prezident, aby v ochranné atmosféře přijal ministerské kandidátky a kandidáty.

Inscenace této podívané je skutečně podivuhodná. Dostává se nám z ní identických fotografií, na nichž se pouze mění osoby usazené na nezvykle nízkém křesílku, vyvolávajícím na první pohled pocit nekomfortní, oslabené, zranitelné a ponižující pozice. Prezident sám je na nich pořád ve stejné poloze včetně naklonění hlavy. Od něj samotného ke schůzkám nikdy nezazní ani slovo. Vládce náš, slunce naše jasné mlčí. Poddaní se mohou jen domýšlet, co

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Názor

Vláda Petra Fialy

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější