Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Další mračna nad Juve. Italské úřady prověřují finanční optimalizace elitních klubů

Pavel Nedvěd zažil už druhou policejní razii v Juventusu, první ještě jako hráč. Foto: ČTK/ZUMA/Jonathan Moscrop
Pavel Nedvěd zažil už druhou policejní razii v Juventusu, první ještě jako hráč. Foto: ČTK/ZUMA/Jonathan Moscrop

Italské úřady prověřují tamní elitní fotbalové kluby a v centru pozornosti je Juventus Turín. Zatímco kauza, v níž byl velkoklub před 15 lety přeřazen do druhé ligy, souvisela s ovlivňováním výsledků a nasazováním rozhodčích, nyní se italští detektivové zaměřili na účetnictví týmů. A to všechno v době, kdy Juventus čelí dlouhodobější herní krizi a nachází se až na pátém místě tabulky se ztrátou 11 bodů na vedoucí AC Milán.

Detektivy zajímá konkrétně 62 přestupů hráčů mezi lety 2019 a 2021, z nichž se více než dvě třetiny týkají Juventusu. Italské úřady ale prošetřují také Neapol, Sampdorii Janov, AS Řím nebo Atalantu Bergamo. Podle podezření měly všechny zmíněné kluby uměle navýšit cenovky fotbalistů, aby zakončily rok v lepší ekonomické kondici a vyhnuly se mimo jiné i potížím s pravidlem UEFA o finančním fair-play.

Nejčastěji mělo jít o umělé nadhodnocování ceny mladých fotbalistů z akademií. Vyšetřovatelé ale mají zájem i o obchody s elitními hráči jako třeba ten Barcelony s Juventusem z loňského léta, kdy do Turína přišel z Katalánska Brazilec Arthur Melo a opačným směrem zamířil Miralem Pjanić z Bosny a Hercegoviny.

Na první pohled by nebylo na výměně dvou záložníků nic podezřelého, kdyby Barcelona neoznámila, že za tehdy třicetiletého Pjaniče zaplatila 60 milionů eur s tím, že za Brazilce Mela dostala od Juventusu o 12 milionů eur více. Turínský celek přitom koupil Pjaniće

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Jižní Evropa

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější