Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vesele o ženách vzdorujících mužským normám

Odvážné ženy bojující proti diktatuře, patriarchátu, sexismu i tlaku společnosti: nejen to jsou příběhy, které v komiksu zachytila Pénélope Bagieu. Nebojí se přitom hovorového jazyka či vtipů pro dospělé.

Pénélope Bagieuová (nar. 1982) se ve Francii proslavila díky kreslenému blogu Ma vie est tout à fait fascinante (Můj naprosto fascinující život), kde sdílela své každodenní zážitky a postřehy. Úspěch blogu vedl ke knižnímu vydání, na něž později navázala i další komiksová série Joséphine o svobodné třicátnici žijící se svou kočkou. Po několika dalších úspěšných komiksech vytvořila Pénélope Bagieuová dvoudílnou knihu Les Culottées, kterou můžete nyní v překladu Sáry Vybíralové zakoupit v českých knihkupectvích sloučenou do jednoho dílu pod názvem Nebojsy.

Nebojsy, kniha přeložená do více než dvaceti jazyků a v roce 2019 oceněná americkou cenou Eisner Award za nejlepší překladovou publikaci, byla roku 2020 přetvořena v animovanou minisérii (r. 2020 se vysílala na France 5, dnes je dostupná i na streamingu france.tv). V knižní podobě se skládá z třiceti krátkých portrétů žen, které se nebály stát si za svým. Složení těchto příběhů je velmi rozmanité a čtenář se seznámí s bojovnicemi z různých časových období, zemí a kulturních i sociálních prostředí. Některé z nich jsou známé, jiné se ztratily ve víru historie a dalším sice vděčíme za mnohé, ale nikdy jsme o nich neslyšeli. Tyto ženy se potýkaly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komiks

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější