Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusko s námi hybridní válku nevede, říkají experti. Na válku jsou potřeba dva

Ruský prezident Putin stále sází víc na sílu, armádu a tajné služby než na ekonomiku. Foto: Alexander Něměnov, Reuters
Ruský prezident Putin stále sází víc na sílu, armádu a tajné služby než na ekonomiku. Foto: Alexander Něměnov, Reuters

Pojem „hybridní válka“ na jedné straně brání rozlišovat mezi mírou závažnosti jednotlivých hrozeb, které do této příliš široké škatulky zahrneme, a na straně druhé umrtvuje demokratickou diskusi označováním oponentů za kolaboranty a užitečné idioty, píšou ve svém komentáři Jakub Eberle a Jan Daniel, výzkumníci Ústavu mezinárodních vztahů, který zřizuje Ministerstvo zahraničních věcí České republiky. Ptali jsme se, jak tedy aktivity Ruska pochopit a jak se jim bránit.

Vede Rusko proti Západu hybridní válku?

Eberle: Myslíme si, že nevede. Respektive část ruského establishmentu si myslí, že ji vedou. V našem komentáři ale říkáme, že na válku musejí být dva. Když vás při fotbalovém zápase začne někdo okopávat nebo hrát hrubě, neznamená to, že tu hru musíte přijmout.

Rusko zde dělá některé aktivity, které Rusové mohou chápat jako součást nějaké válečné strategie. Je ale na nás, zda ji přijmeme.

Pokud se podíváme na termín válka, tak válečný stav je neuvěřitelně vážná situace. Podle české ústavy ho vyhlašují obě komory parlamentu a omezují se v něm lidská práva a další věci. To v tuto chvíli v České republice nikoho dělat nenapadne. Z našeho pohledu je celý pojem „hybridní válka“ vysoce problematický.

Daniel: Je důležité si uvědomit, že Rusko se cítí být ve válce. Když vidíte vyjádření ruských politiků, novinářů nebo členů vojenských složek, tak říkají: „Západ proti nám vede válku.“ To má negativní dopady. Rusko kvůli tomuto přesvědčení omezuje působení západních neziskovek a snaží se bránit svůj informační prostor.

V této situaci my zdaleka nejsme a nechceme se tam dostat. Toto jsou přesně negativní dopady válečného rámování, které koncept války legitimizuje a ospravedlňuje.

Eberle: Vzhledem k tomu, že válka je něco naprosto mimořádného a s obrovskými důsledky, držme se konzervativní definice. Máte pocit, že bychom z Evropy vypovídali ruská diplomatická zastoupení? Máte pocit, že by Rusko nemělo svoji misi při NATO a nejednalo?

Válka neprobíhá, to ale nezpochybňuje, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Ruský vliv v ČR

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější