Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Francouzská Merkelová“ chce vyzvat Macrona. V cestě jí stojí krajní pravice i spory uvnitř vlastní strany

Valérie Pécressová. Foto: Julien Mattia / Le Pictorium Agency via ZUMA Press
Valérie Pécressová. Foto: Julien Mattia / Le Pictorium Agency via ZUMA Press

Francouzští Republikáni, kteří navazují na odkaz generála de Gaulla, nominovali poprvé v historii do souboje o prezidentský post ženu. Zkušená šéfka regionu Île-de-France Valérie Pécressová se pokusí oživit skomírající tradiční pravici.

Francouzská tradiční pravice už ví, koho vyšle do blížících se prezidentských voleb. V uzavřených primárkách mezi členy Republikánů (LR) zvítězila poněkud nečekaně prezidentka centrálního regionu Île-de-France, Valérie Pécressová. Stane se tak vůbec první ženou, kterou na prezidentský úřad nominovalo hlavní pravicové uskupení v zemi navazující na odkaz Charlese de Gaulla.

„Poprvé ve své historii bude mít strana generála de Gaulla, Georgese Pompidoua, Jacquese Chiraca a Nicolase Sarkozyho za kandidátku ženu,“ připomněla ve vítězné řeči sama Pécressová a slíbila: „Republikánská pravice je zpět. Vrátíme naší zemi její jednotu, důstojnost a hrdost.“

Kandidátka Republikánů se stala zatím poslední významnou vyzývatelkou Emmanuela Macrona, který bude v dubnu usilovat o znovuzvolení. V cestě do Elysejského paláce jí však stojí nejen stávající prezident Macron, ale i dva silní krajně pravicoví kandidáti – Marine Le Penová a populární spisovatel Éric Zemmour, na jehož prvním předvolebním shromáždění se v neděli sešly tisíce lidí.

Porážka radikála

Pécressová ve stranickém hlasování, kterého se zúčastnilo na 140 tisíc členů Republikánů, nejprve postoupila do druhého kola na úkor známějších politiků, jako byl hlavní vyjednavač EU o brexitu Michel Barnier nebo někdejší ministr práce Xavier Bertrand. Ve druhém kole pak přesvědčivě porazila poslance Érica Ciottiho, který se svými postoji řadí spíše ke krajní pravici.

Ciotti na francouzské politické scéně proslul hlavně tím, že v posledních volbách hlasoval pro Marine Le Penovou proti Macronovi, a nechal se slyšet, že by proti současnému prezidentovi neváhal podpořit Zemmoura. S oběma politiky jej spojují radikální návrhy na řešení islámského terorismu nebo imigrace: Ciotti navrhoval třeba zřízení „francouzského Guantánama“, konec slučování rodin nebo vystoupení z schengenského prostoru.

Tyto postoje proti němu ovšem sjednotily umírněnější hlasy ve straně a Pécressovou před druhým kolem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Francie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější