Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Seškrtání lůžek v nemocnicích, příplatky za lepší materiály. Poradce řekl, do čeho by se měl budoucí ministr pustit

„Všechna oddělení snad ve všech nemocnicích si stěžují, že mají málo lůžek. Ale když se na ta čísla podíváme pořádně, zjistíme, že se nemocnice nemohou řady pacientů ‚zbavit‘, protože už nepotřebují akutní péči, ale nemohou jít domů.“ Foto: ČTK
„Všechna oddělení snad ve všech nemocnicích si stěžují, že mají málo lůžek. Ale když se na ta čísla podíváme pořádně, zjistíme, že se nemocnice nemohou řady pacientů ‚zbavit‘, protože už nepotřebují akutní péči, ale nemohou jít domů.“ Foto: ČTK

Neformálním poradcem pravděpodobného ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by měl být jeden z někdejších šéfů resortu Leoš Heger (TOP 09). V rozhovoru pro Deník N naznačuje, jaké kroky by Válkovi poradil, až pomine pandemie covidu-19.

V rozhovoru se mimo jiné dozvíte:

  • Jaké kroky by měl podle Leoše Hegera nový ministr udělat.
  • Co radí provést se zdravotnictvím v Královéhradeckém kraji.
  • Proč je podle něj potřeba omezit počet akutních lůžek v nemocnicích.
  • Na jaké výkony by si lidé mohli začít připlácet z komerčního připojištění.

Vlastimil Válek vás oslovil, zda byste mu nešel dělat poradce. Oba jste z TOP 09, oba lékaři v oboru radiodiagnostiky, znáte se už dlouhá léta. Jak bude vaše spolupráce fungovat?

Pan profesor Válek mě před časem oslovil, jestli bych nemohl přijít na ministerstvo a radit mu. Odpověděl jsem mu, že bych určitě nechtěl být oficiálním poradcem s nutností být v Praze na ministerstvu. Ale dohodli jsme se, že mi může kdykoliv zavolat a že mu budu k dispozici. A pokud budu umět, poradím.

V jaké oblasti pan Válek chce, abyste mu radil?

Po celou dobu trvání epidemie jsem se covidem-19 odborně nezabýval, jen jsem sledoval dění jako nestranný pozorovatel. Proto jsem panu profesorovi Válkovi řekl, že v tomto ohledu bych působil spíše amatérsky.

Takže budete dávat rady spíše v otázkách, kterým jste se věnoval dříve, když jste byl sám ministrem zdravotnictví?

Ano, já jsem nedávno dokončil návrh nové koncepce zdravotnictví v Královéhradeckém kraji na dalších pět let. Tuto mou koncepci kraj přijal letos na jaře. Já jsem měl možnost se v uplynulých letech více ponořit do chronických problémů v systému, tak možná s tímto bych byl schopen něco radit. Ale když je nyní epidemie, nikdo nemá náladu na to, věnovat se nějakým reformám zdravotnictví nebo restrukturalizaci.

Co jste v nové koncepci kraji poradil?

Ukázalo se, že hlavní problém na Královéhradecku (ale ono se to týká vlastně celé republiky) je relativně velký počet

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Vláda Petra Fialy

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější