Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vylejte přeplněný kyblík frustrací a buďte na sebe laskaví

Vztek musí z těla ven. Foto: Gift Habeshaw
Vztek musí z těla ven. Foto: Gift Habeshaw

Padá vám domácnost a práce na hlavu? Nebo možná celý svět? Děláte všechno „správně“, a stejně je vám na nic? Terapeut Honza Vojtko doporučuje, co pro sebe uprostřed pandemie můžete udělat hned teď.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Já nevím, co s tím…“ svěřila se mi jedna klientka na terapiích. Zkuste si u té věty představit do sebe schoulenou ženu středního věku, která je očkovaná, dělá vše, jak má, nosí respirátor, dobrovolně ukazuje certifikát u vstupu do restaurace, nehádá se s lidmi na sociálních sítích, těší se na Vánoce, stará se o svého syna, pracuje…

Jen není možné, aby nesledovala dění okolo sebe. Už si ani nepouští televizi. Jen jednou denně zprávy na ČT, ale ani ty jí nedělají dobře. Je to staronová klientka. Před rokem ke mně začala chodit s úzkostmi, které se dostavily po smrti jednoho z rodičů. Na covid. To byla první vlna. Úzkosti a smutek po ztrátě zvládla, ale teď ke mně chodí znovu.

Nezvládá, co se děje okolo. I když se snaží být mimo dění, přesto ví o tom, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Duševní zdraví

Zdravotnictví

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější