Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Každé desáté ženě ztrpčuje život endometrióza. Ulehčit jim má první pacientská organizace

Pacientky podstupují laparoskopické zákroky, kdy jim lékaři odstraní endometriotická ložiska. Foto: Michaela Lebeda
Pacientky podstupují laparoskopické zákroky, kdy jim lékaři odstraní endometriotická ložiska. Foto: Michaela Lebeda

Bolestivá menstruace, záněty, potíže při sexu či únava. S těmito příznaky se potýkají ženy, které mají gynekologické onemocnění endometriózu. Jejich situaci se od loňského roku snaží zlepšit nezisková organizace ENDO Talks.

Zatímco její kamarádky popisovaly menstruaci jako téměř bezproblémovou záležitost, Nikol Kletenská již od prvního cyklu pociťovala velké bolesti – stejně jako i další ženy v její rodině.

„Pro mě byla menstruace každý měsíc opravdu nepříjemná, bolestivá a v podstatě mi ovlivňovala celý život. Věděla jsem totiž, že několik dní nebudu schopná vylézt z postele, natož třeba jít sportovat či si naplánovat nějakou akci nebo dovolenou,‘‘ říká devětadvacetiletá žena ze severní Moravy.

Její potíže začaly na základní škole, kdy se kvůli bolestem nebyla schopná účastnit výuky. „Cítila jsem se, jako by mi někdo do podbřišku zabodával nože,‘‘ popisuje. Přidaly se křeče, které společně s bolestí vedly k tomu, že nemohla pořádně spát a přes den pro ni bylo téměř nemožné se soustředit.

Během jejích středoškolských let se příznaky nemoci zhoršily. „Na gymnáziu jsem začala brát hormonální antikoncepci, čímž se mi menstruace zeslabila a zkrátila, ale určitě nebyla méně bolestivá. Po vysazení antikoncepce došlo k obrovskému zhoršení,‘‘ líčí Kletenská.

O devět let později se dostala do fáze, kdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější