Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když se nedůvěra ve státní instituce neřeší předem, represe nepomůže, říká slovenská expertka

V Česku vzniká nová podoba etického kodexu pro státní zaměstnance, ten dosavadní má šest stran a podle náměstka ministra vnitra pro státní službu Petra Hůrky nestačí. O etice se musí mluvit víc. Kupříkladu na Slovensku se etikou státních zaměstnanců zabývá Rada pre štátnu službu, která ji celou spolu s vládou zastřešuje. Jak moc se liší příběh slovenského služebního zákona od toho českého, jak funguje nezávislý orgán Rady a proč je etika tak důležitým tématem, v rozhovoru popisuje její bývalá členka Zuzana Šabová.

„Mám za sebou 25 let ve státní službě, většinou na ministerstvu zahraničí, a za ty roky jsem se s tématem etiky vlastně moc nepotkával.“ Právě těmito slovy zahájil Jan Kára, bývalý velvyslanec České republiky při OSN, svůj příspěvek na letní konferenci ministerstva vnitra.

V Zrcadlové kapli Národní knihovny se letos v polovině června sešli zástupci státní správy i odborníci a experti, aby debatovali na téma etiky státních zaměstnanců. Konference nesla podtitul „Kde jsme a kudy dál?“ a právě Kára byl jedním z panelistů v debatě o vizích a dalším vývoji. „Téma etiky jsme si v podstatě tak nějak zpracovávali každý po svém podle svého vědomí, svědomí,“ doplnil ještě.

Etika by ale ve státní službě podle Káry neměla být rozvíjena pouze zevnitř, kultivovat by se měla také ve vnějším prostředí, což nazývá „rozumným tlakem“, jenž by vycházel například z politického či mediálního prostředí. Důvodem je, že podle něj ve veřejnosti převládá spíše jakési pranýřování a peskování státní správy a obraz úředníků není nijak zvlášť dobrý.

Etika jako předmět ve škole

Právě na etiku a její akcentování se chce státní služba pod vedením takzvaného superúředníka Petra Hůrky nyní více zaměřit. Podle náměstka ministra vnitra pro státní službu mají být pravidla „krátká, jednoznačná, výstižná hesla“, něco na způsob desatera.

„Mám pocit, že etika se nedá úplně naučit jako předmět ve škole. Samozřejmě se musíme v tomto směru kultivovat, funguje ale tak nějak imanentně mezi námi, někdo k tomu má blíž, někdo dál. Je to otázka kultury, výchovy, přístupu jednotlivce ke společnosti, kolegům,“ popsal v rozhovoru nejen o etice Hůrka.

„Mám pocit, že etika se nedá úplně naučit jako předmět ve škole,“ říká náměstek ministra vnitra pro státní službu Petr Hůrka. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Etický rozměr státní služby podle něj doposud v Česku neměl dostatečnou zákonnou podporu, i to chce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Státní správa

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější