Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kyperská tajemství Jaromíra Soukupa: Stále odmítá vysvětlit pozadí stamilionových transakcí. Tady jsou otázky, které čekají na jeho odpovědi

Jaromír Soukup. Foto: TV Barrandov
Jaromír Soukup. Foto: TV Barrandov

Deník N v týdnu zveřejnil závažné skutečnosti týkající se podnikatelských aktivit majitele TV Barrandov a zakladatele politického hnutí List Jaromíra Soukupa.

Na základě dokumentů, které se nám podařilo shromáždit, jsme napsali, že Soukup ovládal utajovanou firmu sídlící na Kypru, přes kterou proteklo víc než půl miliardy korun putujících od Soukupových českých firem na Kypr a zase zpět. Minimálně 9,5 milionu korun směřovalo z daňového ráje přímo k Soukupovi.

Jeho identitu coby pravého vlastníka offshorové firmy kryjí dvě Kypřanky fungující jako profesionální bílí koně, což jedna z nich Deníku N potvrdila.

Současně Deník N upozornil, že Soukup vlastní od roku 2005 v daňovém ráji na Kypru ještě další společnost ovládanou přes českou skupinu Médea. Z této kyperské schránky putovalo podle zjištění redakce minimálně pět milionů korun do Soukupovy utajené společnosti.

Podle oslovených expertů se může jednat o optimalizaci daní či dokonce o praní špinavých peněz.

Že se jedná o velmi závážná zjištění, potvrzuje také to, že se věcí již zabývá policie, konkrétně Národní centrála proti organizovanému zločinu. Kriminalisté již vypočítávají výši škody, která mohla být Soukupovými kyperskými transakcemi, které Deník N odhalil, způsobena.

Deník N vyvinul maximální úsilí, aby získal vyjádření Jaromíra Soukupa k jeho kyperským firmám a transakcím, které přes ně uskutečnil. O schůzku jsme ho poprvé požádali už 1. února, tedy skoro tři týdny před zveřejněním prvního článku. Žádost jsme zopakovali ještě dvakrát a specifikovali, o čem se s majitelem TV Barrandov chceme bavit. Pokoušeli jsme se jej kontaktovat také telefonicky, leč neúspěšně.

Jaromír Soukup zareagoval na třetí žádost o schůzku s tím, že nás pouze odkázal na tiskové oddělení, a ke schůzce opět nedošlo. Následně mu redakce zaslala konkrétní otázky, nejprve prostřednictvím SMS, poté i e-mailem. Odpovědí byl e-mail od výkonného ředitele společnosti Empresa Media Daniela Köppla, který obsahoval reakci Jaromíra Soukupa. Reakci, ve které nebyla odpověď ani na jedinou z položených otázek.

V e-mailu Soukup doslova uvedl: „Za stávajících okolností je pro mě ale bezpředmětné s vámi komunikovat, protože si stejně informace, které vám poskytnu, obrátíte do svého zideologizovaného vidění světa.“

Screenshot mailu s odpovědí Jaromíra Soukupa

V tomto světle je o to absurdnější Soukupovo lživé konstatování v jednom z jeho pořadů, že redaktorce Deníku N poslal „jasnou informaci o tom, že její informace nejsou přesné“.

Žádné jasné informace od Jaromíra Soukupa do Deníku N nedorazily, ostatně neobsahuje je ani jeho vyjádření zveřejněné na stránkách TV Barrandov.

Jasné informace naopak obsahuje článek Deníku N. V redakci proto dál čekáme na Soukupovy konkrétní odpovědi na naše přesně formulované otázky, které by měly objasnit, proč skrytě ovládal kyperskou firmu, přes niž uskutečnil finanční transakce přesahující půl miliardy korun.

Otázky na Jaromíra Soukupa
Z jakého důvodu vlastníte firmy v daňovém ráji na Kypru?

K čemu sloužily transakce prováděné přes společnosti Generra Limited a Mac Medea Advertising Cyprus?

Jak můžete vyloučit, že přes tuto kyperskou společnost docházelo k daňové optimalizaci, či k praní špinavých peněz?

Vy sám jste inkasoval minimálně 9,5 milionu korun z této své kyperské schránky – za co tato částka byla a od koho?

Za jakým účelem společnost Mac Medea Advertising poskytla Generra Limited půjčku ve výši 207 tisíc eur?

Ve svých pořadech opakovaně upozorňujete na problém daňových rájů a optimalizací. Není to od vás pokrytecké, když sám firem v daňovém ráji využíváte?

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější