Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Polovičaté řešení, ale krok správným směrem, hodnotí někteří experti testování očkovaných

Testovat se nyní musejí i očkovaní po kontaktu s nakaženým v rodině. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Testovat se nyní musejí i očkovaní po kontaktu s nakaženým v rodině. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Až dosud nemuseli lidé s ukončeným očkováním proti covidu-19 po kontaktu s nakaženým ani do karantény, ani na testy. Řada odborníků to delší dobu kritizovala. I vakcinovaní totiž mohou virus šířit dál. Teprve nyní při eskalaci epidemie stát přistoupil ke změně strategie. Nově tak očkovaní musejí na testy. Jenže má to opět pár háčků. „Zajímalo by mě, na základě čeho se ministerstvo rozhoduje. Podle aktuálních vědeckých poznatků evidentně ne,“ míní molekulární biolog Omar Šerý. Frustrovaný je z vládní strategie například i epidemiolog IKEM Petr Smejkal.

V posledních dnech se ukázalo, že covidem-19 onemocněly obě ústřední postavy boje s epidemií v Česku – ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) i hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Podle nařízeného postupu, který sami stanovili, nemusejí očkovaní po kontaktu s nakaženým mimo rodinu ani na testy, ani do karantény.

Vojtěch ale zvolil jiné řešení. Svým nejbližším spolupracovníkům doporučil, aby se otestovali. „Pan ministr nás požádal, ale bylo to na úrovni přátelského doporučení, že by bylo dobré, abychom si došli na PCR testy,“ popisuje mluvčí resortu Daniel Köppl. „Zhruba dvacet lidí z jeho nejbližšího okolí se proto nechalo otestovat. Všichni byli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější