Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Ještě patnáct a máme to (možná) za sebou…

Rozjímání o Miloši Zemanovi v teráriu už není ani zajímavé, ani zábavné (navíc stejný snímek asi bohužel uvidíme ještě patnáctkrát; Fialu a dva kandidáty si už zpoza plexiskla vyzkoušel), a tak se podívejme, co důležitějšího přinesl dnešní den.

Ale říkal jsem si, že by kandidáty (dnes třeba senátora Mikuláše Beka) mohli nechat sedět na bobku, aby na ně pan prezident mohl ze svého kolečkového křesla pohlížet ještě víc svrchu. Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Z dnešních událostí a zjištění vybíral Libor Stejskal

Hádali se doteď, budou se hádat i potom. Tohle gesto, tedy společné vystoupení dosluhujícího a nastupujícího premiéra může vyvolávat úšklebky, posměšky, svádět k ironizaci. Ale stejně jsem rád, že se k němu odhodlali. Více o společném vystoupení Andreje Babiše a Petra Fialy a o tom, co je k němu vedlo, napsali Markéta Boubínová a Jan Tvrdoň.

Těch důvodů, proč by měl člověk udělat všechno, aby se pokusil ochránit před nákazou covidem-19, je celá řada. Jedním z nejdůležitějších ale podle mne je, že by neměl nejen ohrožovat druhé, ale ani jim zbytečně přidělávat práci, stresovat je, totálně vyčerpávat fyzicky i psychicky. O tom, jak mnozí z těch, kteří se starají o nemocné, prožívají další velký příliv nemocných, si s farmaceutem, který dobrovolně působil na covidovém oddělení, povídala Lenka Vrtišková Nejezchlebová.

A nejde jen o zdravotníky. Kvůli tomu, že nemocnice, přeplněné často neočkovanými pacienty s covidem-19, praskají ve švech, se odsouvají důležité operace. Prostě na ně není čas ani místo. Jsou jich odhadem tisíce. Pacientům, kterých se to týká, nezbývá než zůstat trpěliví a bolesti tišit léky. Více zjišťovala Eva Mošpanová.

Je určitě dost těch, kteří se z objektivních důvodů nechat očkovat nemohou. Odborníci ale upozorňují, že přibývá lidí, kteří žádají od lékařů potvrzení, které by jim umožnilo vyhnout se vakcinaci i tomu, jaké jsou s tím spojeny důsledky. A jak zjistila Vendula Evjáková, ze zdravotních důvodů je to málokdy.

Nicméně život se zatím nezastavil a doufejme, že ani nezastaví. Vzniká nová vláda a Deník N postupně zpovídá jednotlivé ministerské kandidáty. Tentokrát si Hana Mazancová s Markétou Boubínovou vzaly na paškál senátora Mikuláše Beka, budoucího „pana Evropu“, tedy ministra pro evropské záležitosti. Ptali se ho na naše nadcházející předsednictví Rady EU, vztahy s našimi partnery jak v celé Unii, tak i v rámci Visegrádské čtyřky.

A když jsme u té Evropské unie… ruská vojenská aktivita kolem hranic s Ukrajinou se stupňuje a Mirek Tóda, kolega ze slovenského Denníku N, se proto zamyslel nad tím, co by měla Unie dělat, pokud tuto zemi Putin opět napadne. A jaké jsou vlastně její možnosti.

Francie s Británií na sebe pro změnu pokřikují obvinění přes Kanál, jak píše náš spolupracovník František Kalenda. Tohle Evropě fakt scházelo.

Do Česka se mezitím vypravil podívat spojenec běloruského diktátora prezidenta Alexandra Lukašenka s chotí. A protože není jisté, zda mají povolení ke vstupu do země, hned je sbalila pohraniční policie. Podrobnosti zjišťovali Lukáš Prchal a David Janeczek.

A na závěr nepovzbudivých zpráv ještě jedna: Na výstavě, která nese jméno slavné mexické malířky Fridy Kahlo v pražském domě U Kamenného zvonu, její obrazy neuvidíte. Přesto ale stojí za to navštívit ji, jak zjistíte z recenze Matěje Forejta.

A na závěr – v jakési hyperbole k úvodu tohoto textu – mne napadla parafráze jednoho známého výroku (i když není úplně jisté, že to Jan Masaryk kdy řekl): Na Hrad jsem jel jako kandidát na českého ministra a vrátil jsem se jako Zemanův pacholek…

A co vás v Deníku N čeká zítra?

– Babiš a Fiala nezvykle bok po boku
– Kapacity na testy se mnohde plní
– Tisíce lidí netuší, kdy se dočkají odložené operace
– Stát platí vysoký úrok u protiinflačního dluhopisu
– Tragédie, risk a cena ruského života
– Oběti obtěžování nejsou vyslyšeny. Systém selhává
– Komentář: Na velikosti záleží, ale… Pár poznámek o státu a jeho roli
– Česká policie zadržela Lukašenkova spojence

Příjemný večer vám přeje Libor Stejskal.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější