Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šiklová: Babiš nám ukázal, že bohatý člověk umí být akční. Je to vynikající podnikatel, ale do politiky lézt neměl

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Kauza Čapí hnízdo? A kdo se nesnaží očůrat Evropskou unii? ptá se přední česká socioložka Jiřina Šiklová. Dodává, že Andrej Babiš do politiky chodit neměl. Kdyby zůstal jen v byznysu, mohl mít prý větší moc než jako předseda vlády. A přesně to Šiklová Babišovi i řekla.

Miloš Zeman má za sebou první rok svého druhého prezidentského období. Vy se znáte desítky let. Nechci se bavit o tom, jestli jste spolu zkoušeli LSD, nebo marihuanu – mnohem víc mě zajímá, v čem je Zeman přínosem pro českou společnost.

Domnívám se, že dnes už přínosem není. Svého času byl bezesporu lepší než ti lidé, kteří za normalizace organizovali třeba Prognostický ústav.

Tedy Zeman lepší než Klaus?

Ano, tak by se to dalo říci. Zjednodušeně. Zeman byl tehdy bezesporu v jakési opozici, neměli ho rádi a on podle mě to prognózování uměl docela dobře. Chodívala jsem na jeho semináře, a i když mnozí jeho metodiku zpochybňovali, já jsem to považovala za dobré. Když ho nevzali do prognosťáku, tedy ústavu, který byl tehdy přímo při ÚV KSČ, byla jsem to i já, kdo mu říkal, že mu přece jde o metodu prognózování ekonomiky, a ne o to, jestli je zaměstnaný tam nebo tam. Radila jsem mu, ať dělá třeba metodiku prognózování zdravotnictví. Takhle jsme se sblížili víc. Začal působit ve Sportpropagu a v létě l989 napsal svůj slavný článek do Technického magazínu. Tehdy v něm formuloval myšlenku, že režim ekonomicky neprospívá. Ani politicky, ani ekonomicky. Bylo logické, že pak byl zvolen do OF.

V čem byl přínosem po listopadu 1989?

Myslím, že přínosem nebyl, protože nepochopil systém politických stran. Vlastně nikdy. Když v devadesátých letech vznikaly politické strany, on byl mimo. Pořád jen opakoval své prognózy. Až když se začal politickým stranám vracet jejich majetek, Zeman se přidružil k sociální demokracii a brzo se stal jejím předsedou.

Ačkoli sociální demokrat nikdy nebyl.

Nebyl. Nikdy. A byl to schopný – až všehoschopný – člověk, strhl pozornost na sebe a ČSSD ovládl.

Není to klišé, že Zeman rozděluje společnost?

Není to klišé. Myslím, že ji opravdu rozděluje. Protože je schopen oslovit i lidi, kteří by na složitější věty nereagovali.

Jiřina Šiklová (83) je bývalá disidentka, publicistka a přední česká socioložka. Po převratu stála u zrodu Katedry sociální práce na FF UK a založila Centrum a knihovnu Gender studies. Prezident Václav Havel jí udělil Medaili za zásluhy I. stupně.

Není to spíš tak, že českou společnost rozdělila přímá volba prezidenta jako taková?

To už jsme někde jinde. Přímá volba, tedy referendum, provází nutnost zúžení tématu na pro a proti. Výsledky nesmyslnosti referenda teď vidíme již třetím rokem ve Velké Británii. Doslova se z toho hroutí. To je podbízení se lidem. Neexistuje větší zhovadilost než brexit.

Říkám si, co by se dělo, kdyby přímá volba prezidenta existovala už za Václava Havla. Jestli by společnost nebyla rozdělená úplně stejně. Přece lidé, kteří dnes volí Miloše Zemana, nebyli dříve příznivci Václava Havla. Není to tak, že tehdy byla společnost rozdělena latentně a zavedení přímé volby prezidenta odkrylo karty?

Víte, v těch devadesátých letech nebyla společnost

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější