Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Do Česka má s fotbalistkami dorazit i Lukašenkův spojenec. Pokud se tu objeví, vyhostíme ho, říká Kulhánek

Běloruský vládce Alexandr Lukašenko. Foto: úřad běloruského prezidenta, president.gov.by
Běloruský vládce Alexandr Lukašenko. Foto: úřad běloruského prezidenta, president.gov.by

Ženskému fotbalu ani fotbalovým funkcionářům se obvykle nevěnuje přílišná pozornost. Veřejnost proto někdy netuší, kdo sportovce na cestách po světě doprovází. Deník N zjistil, že na úterní utkání s Českem má s běloruskými hráčkami přicestovat i šéf tamního fotbalového svazu Vladimir Bazanov, který pomáhá diktátorovi Alexandru Lukašenkovi udržet se u moci.

Až v Opavě v úterý začne utkání kvalifikace na mistrovství světa žen, na tribuně má sedět také šéf běloruského fotbalu Bazanov. Tedy člověk, kterému před dvěma lety pomohl do čela svazu prezident Lukašenko.

Bazanov patří mezi vysoce postavené funkcionáře, kteří na oplátku pomáhají diktátorovi udržet se v čele země i po loňských zfalšovaných volbách, za což jej pobaltské státy zapsaly na sankční seznam. To mu ale nebrání, aby cestoval po dalších zemích Evropské unie.

Před příletem do Česka Bazanov s manželkou podle webu Tribuna doprovázel ženský národní tým do kyperské Larnaky, kde Bělorusky v pátek remizovaly 1:1.

Deník N oslovil Fotbalovou asociaci ČR (FAČR) s otázkou, jestli šéf běloruského svazu dorazí do Česka na její pozvání. „FAČR pana Bazanova na úterní utkání ženského národního týmu nezvala, jeho účast v Česku nám byla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Fotbal

Česko, Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější