Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kolik stojí život ruského horníka? Méně než amerického, „plýtvat“ penězi na jeho ochranu se prý nevyplatí

Záchranáři z Kemerovské oblasti patří mezi nejvytíženější v celé Ruské federaci. Zdroj: MČS RF
Záchranáři z Kemerovské oblasti patří mezi nejvytíženější v celé Ruské federaci. Zdroj: MČS RF

Matka a sestra sedmadvacetiletého horníka z Bělova úpěnlivě prosily záchranáře, aby se ještě jednou spustili do šachty. Ti ale už věděli, že se mladý horník stal dalším černým číslem ve statistikách řadících Rusko na přední místa na světě v počtu důlních neštěstí.

V městečku Bělovo v Kemerovské oblasti na jihozápadě Sibiře žije jedenapadesát čerstvých vdov. Muži některých z nich dobývali uhlí. Jiní ty, kdo měli pod zemí velké trable, zachraňovali.

Tentokrát se na povrch nevrátily ani přes čtyři desítky horníků, ani pět záchranářů. Jejich ženy nejen pláčou, ale ukazují prsty na ty, kdo za to podle nich mohou. Ruské hornictví patří k nejrizikovějším povoláním na světě. Proč tomu tak je?

Důlní neštěstí v šachtě s názvem Listvjažnaja bylo podle mínění mnohých obyvatel městečka nevyhnutelné. Zpravodaj BBC Pjotr Kozlov, který byl na místě havárie, potvrdil, že všichni, s nimiž se setkal, uvedli, že o systematickém porušování pravidel bezpečnosti práce věděli. Ale – bylo to výhodné i pro ně. Více vytěžili, když nemuseli kvůli každému

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější