Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cesta ke jmenování Fialy premiérem je symbolem současného politického a společenského marasmu

Prezident jmenoval Fialu premiérem z kolečkového křesla umístěného v plexisklovém „skleníku“. Foto: ČTK
Prezident jmenoval Fialu premiérem z kolečkového křesla umístěného v plexisklovém „skleníku“. Foto: ČTK

Komentář Jiřího Pehe: Petr Fiala byl konečně jmenován premiérem. Stalo se tak až tři týdny poté, co pět stran tvořících vznikající vládní koalici podepsalo koaliční dohodu a deklarovalo připravenost převzít vládu v zemi zmítané krizí. Samotný akt jmenování by jako scénka neudělal ostudu v absurdním dramatu. Kvůli pozitivnímu testu na covid-19 těžce nemocný prezident Miloš Zeman jmenoval Fialu z kukaně vytvořené z plexiskla. Sociální sítě okamžitě zaplavily parodie této scény, jejíž estetika odkazuje k vězeňským návštěvním místnostem nebo ruským soudům s význačnými oponenty režimu.

Televizní záběry jmenování Fialy jistě oblétnou k pobavení mnohých celý svět. V textu analyzujícím současné politické dění je ale třeba scénu zmínit především proto, že symbolizuje marasmus, do něhož se propadly česká společnost a politika. Dokresluje improvizování a chaos ve zdejší politice, přičemž je sama výsledkem malé schopnosti politické elity přijímat zásadní rozhodnutí i v době bezprecedentní krize.

Česká republika mohla mít vládu, v čele s Fialou, už několik týdnů. Stačilo, aby politické většiny, které má vznikající vládní koalice v zádech ve Sněmovně i v Senátu, postupovaly rozhodně, když lékaři dvakrát konstatovali, že prezident Zeman je neschopný běžné pracovní činnosti a že prognóza pro jeho uzdravení je nejasná.

Jak jsme se sem dostali

Lze vcelku pochopit, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Názor

Vláda Petra Fialy

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější