Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prověřovaná Češka má na 90 procent omikron, hygienici prověřují dalších osm možných nakažených

Kvůli nové mutaci omikron státy uzavírají hranice a zpřísňují opatření pro vstup na svá území. Ilustrační foto: Jorge Argazkiak, Adobe Stock
Kvůli nové mutaci omikron státy uzavírají hranice a zpřísňují opatření pro vstup na svá území. Ilustrační foto: Jorge Argazkiak, Adobe Stock

S ženou, u níž liberecká nemocnice potvrdila podezření na mutaci omikron, cestovalo dalších osm lidí ze Středočeského a Olomouckého kraje a z Prahy.

První podezřelý vzorek v Česku zachytil PCR test u ženy, která se do Česka vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. Podle mluvčího Liberecké nemocnice žena pochází z této oblasti a jak uvedl premiér v demisi Andrej Babiš, má lehký průběh nákazy. Sekvenční analýza potvrdila na devadesát procent, že jde o mutaci omikron. České televizi to řekl Václav Řičář, mluvčí Krajské nemocnice Liberec, která analýzu prováděla.

Potvrzení varianty omikron u ženy z Libereckého kraje je podle něj velmi pravděpodobné i vzhledem k tomu, že do Česka přicestovala právě z Namibie. Sekvence a další analýzy v Národní referenční laboratoři by měly variantu omikron potvrdit s ještě větší pravděpodobností, dodal Řičář.

„Předpokládám, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Varianta omikron

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější