Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Myslet si, že si něco myslím. Veřejná debata o covidu je součástí problému, ne řešení

Demonstrace proti pandemickým opatřením 17. listopadu na pražském Staroměstském náměstí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Demonstrace proti pandemickým opatřením 17. listopadu na pražském Staroměstském náměstí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Svobodná a otevřená veřejná debata má v demokracii výsostné postavení. Slibujeme si od ní nalezení konsenzu a nejlepšího řešení. Je to logické a správné, neznamená to ale, že tento nástroj nemá své limity. V Česku na ně právě naráží. Nebo se o ně spíš už dávno roztříštil na bezcenné kousky tvořící změť, která přispívá ke všeobecnému chaosu, ne k hledání cesty z něj.

Základní důvod je jasný a napadne každého. Ano, přesně – pandemie je extrémně odborné téma a pandemie viru, s nímž se lidstvo setkává poprvé, dvojnásob. Znalosti a vzdělání, které jsou nutné pro zkoumání viru a hledání cesty, jak ho porazit, mají v Česku stovky, maximálně tisíce lidí – virologové, epidemiologové, imunologové, hygienici.

Další desetitisíce budou disponovat vzděláním v příbuzných oborech, které jim umožní odbornou debatu kvalifikovaně sledovat. Při řešení pandemie v širším slova smyslu jako společenského, nikoli úzce biologického problému se samozřejmě neobejdeme bez expertizy sociologů, statistiků, ekonomů a mnoha dalších, ale to je sekundární věc.

Pojem „veřejná debata“ ztrácí v tomto případě smysl sám o sobě, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Názor

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější