Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak zajistit mír mezi vlkem a člověkem. Pro a proti návratu vlků do Česka

Odvěký nepřítel člověka se vrací do české přírody. „Hlavní je zajistit management konfliktu mezi lidmi a vlky,“ myslí si ředitel druhové ochrany MŽP Jan Šíma. Foto: ČTK
Odvěký nepřítel člověka se vrací do české přírody. „Hlavní je zajistit management konfliktu mezi lidmi a vlky,“ myslí si ředitel druhové ochrany MŽP Jan Šíma. Foto: ČTK

Vlci se vracejí do české přírody a s nimi přichází na půdu Poslanecké sněmovny debaty o jejich postavení u nás. Ochránci návrat divokých šelem vítají, chovatelé hospodářských zvířat a myslivci volají po vyšších kompenzacích a zónách, kde se smí vlci pohybovat. Podívejte se na pro a proti přítomnosti vlka v české kulturní krajině.

První vlk se na českém území objevil po dlouhých letech v roce 1994 v Beskydech. V roce 2014 ochránci přírody potvrdili rozmnožení smečky v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj. Dnes do Česka proniká 10 smeček, pět párů a jeden teritoriální jedinec. Vlčí populace roste v celé Evropě a její rozšiřování do Česka souvisí hlavně se stavy v Německu a Polsku, odkud k nám šelmy nejčastěji přicházejí.

Výskyt vlka v České republice v sezoně 2017/2018. Zdroj: Hnutí DUHA

Jen během loňského roku se v severočeském pohraničí usadily dvě smečky. Jedna v Národním parku České Švýcarsko a druhá v Krušných horách. Další tři smečky čas od času zavítají ze sousedního Saska do Šluknovského výběžku. Vlci tak na českém území nastálo obsadili šestnáct lokalit. Nejnověji přivedla vlčí smečka na svět potomky na Třeboňsku.

Návrat vlků na území Česka ukazuje podle odborníků na zlepšující se kvalitu tuzemského životního prostředí. Pro ochránce přírody je to dobrá zpráva, pro myslivce a chovatele hospodářských zvířat problém. S návratem vlků se vrací i odvěký konflikt mezi člověkem a touto šelmou. Zástupci všech stran se sešli na půdě Poslanecké sněmovny, aby probrali své připomínky a požadavky k návratu vlka do České republiky.

Spor o Francii a Sasko

Jedním z nejviditelnějších problémů ve vlčí otázce je ohrožení hospodářských zvířat těmito šelmami. Podle zástupce Svazu chovatelů ovcí a koz Tomáše Havrlanta se situace může velice jednoduše stát nezvladatelnou.

„Veškeré státy, kde byli vlci o 20 let dříve, mají problémy a nikde to nefunguje.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější