Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na stadion mezi tisíc lidí ano, na vánoční trhy ne. Vláda se prý inspirovala v cizině

Trh na náměstí Míru v Praze byl v pátek odpoledne zaplněný. Od 18.00 platí zákaz vánočních a adventních trhů. Foto: Iva Bezděková, Deník N
Trh na náměstí Míru v Praze byl v pátek odpoledne zaplněný. Od 18.00 platí zákaz vánočních a adventních trhů. Foto: Iva Bezděková, Deník N

Česko od dnešního večera zakazuje adventní trhy, vláda v demisi se prý inspirovala v jiných evropských zemích. Deník N ale zjistil, že v řadě zahraničních měst lidé na trhy mohou, pokud mají potvrzení o bezinfekčnosti. Tuzemští provozovatelé teď hledají možnosti, jak trhy letos přesto uskutečnit. Vládu za její rozhodnutí kritizují i některé radnice, někde mění adventní trhy na farmářské.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Letos by si lidé měli dát svařák doma nebo třeba v restauraci, adventní věnec koupit v obchodním centru a vánoční ozdoby v kamenném obchodě nebo online. Na adventním trhu už by to jít nemělo. Vláda se rozhodla v rámci zpřísnění protiepidemických opatření zrušit venkovní adventní trhy, provoz restaurací (zatím) jen omezila, hromadné akce do 1000 diváků se ale budou moci konat dál.

Ministerstvo zdravotnictví je přesvědčené, že na venkovních trzích hrozí lidem větší riziko nákazy než právě například na hromadné akci nebo v hospodě.

„Na adventním trhu je jiný model chování než v obchodech nebo na sportovištích, lidé se tam

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější