Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pacient si jednání může i tajně nahrát, říká k obtěžování lékařem zástupkyně ombudsmana

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková se v rámci úřadu mimo jiné věnuje zdravotnictví i dohledu nad místy, kde se nacházejí lidé omezení na svobodě, tedy i nad psychiatrickými léčebnami. Foto: archiv Moniky Šimůnkové
Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková se v rámci úřadu mimo jiné věnuje zdravotnictví i dohledu nad místy, kde se nacházejí lidé omezení na svobodě, tedy i nad psychiatrickými léčebnami. Foto: archiv Moniky Šimůnkové

„To, že se podobné kauzy objevují až s odstupem let, naznačuje, že systém je buď neumí odhalit, anebo na ně nedokáže správně reagovat,“ říká v reakci na diskusi kolem případu psychiatra Jana Cimického a dalších lékařů obviňovaných ze sexuálního obtěžování pacientů zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková. V rámci úřadu má na starosti zdravotnictví i dohled nad místy, kde se nacházejí lidé omezení na svobodě, tedy i nad psychiatrickými léčebnami. Jak se v Česku kontrolují psychiatrické léčebny a co radí pacientům a jejich blízkým?

V posledních týdnech se v médiích hodně řeší kauza psychiatra Jana Cimického, respektive téma sexuálního obtěžování ve vztahu lékař a pacient. Dostali jste k tomuto případu nějaký podnět?

Žádný podnět jsme v této souvislosti neobdrželi.

A může být takto medializovaný případ sám o sobě důvodem k prošetření problematiky například v psychiatrických léčebnách?

Protože mám informace pouze z médií, nemohu a nebudu komentovat aktuální případ, který zmiňujete. Sexuální obtěžování a zneužívání ale považuji za extrémně závažné celospolečenské téma, které bohužel i v dnešní době provázejí silná tabu.

Oběti sexuálního násilí se stále z nejrůznějších důvodů bojí tyto události nahlašovat nebo o nich veřejně mluvit, o to více v případech, kdy je agresor z nejrůznějších důvodů v nadřazeném postavení, například dospělý–dítě, lékař–pacient nebo zaměstnavatel–zaměstnanec.

Chci zdůraznit, že sexuální obtěžování nebo násilí je trestný čin a s tímto vědomím by k informacím o podobných případech měl přistupovat každý, kdo se o nich dozví.

Jako zástupkyně ombudsmana mám pravomoc zahájit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Sexuální násilí a obtěžování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější