Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zpřísnění pravidel pro hypotéky jejich dostupnost příliš nesníží, míní experti. Úvěry na bydlení by ale měly dále podražovat

Ceny bydlení lámou rekordy. Pravidla pro získání hypotéky se navíc zpřísňují. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ceny bydlení lámou rekordy. Pravidla pro získání hypotéky se navíc zpřísňují. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Dosáhnout na novou hypotéku bude od dubna oficiálně složitější. Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek schválila znovuzavedení limitů na příjmy a celkové dluhy žadatelů a zároveň posílila požadavek na financování části hypotéky z vlastních peněz. Podle odborníků jsou změny ve většině případů jen kosmetické. Řada finančních institucí podobná opatření dobrovolně uplatňuje už nyní, centrální bankéři tak prý pouze potvrdili existující praxi. Část uchazečů o úvěr na bydlení přesto neuspěje. Proč ČNB se změnami přichází?

S benevolentní regulací českého hypotečního trhu je konec. Loni Česká národní banka všechny překvapila postupným zmírněním svých doporučení pro získání úvěru. S platností od dubna příštího roku ale znovu přitvrdí. Změny se týkají trojice klíčových ukazatelů, na jejichž splnění závisí, zda člověk u banky hypotéku dostane, nebo ne.

Takzvané LTV (loan-to-value) udává poměr mezi tím, kolik na novou nemovitost přispěje banka a kolik peněz musí člověk složit z vlastní kapsy. Od loňského dubna platilo doporučení ČNB, podle něhož mohlo být nové bydlení z hypotéky kryto až z 90 procent. Od jara se tento podíl snižuje na 80 procent. Kdo tak bude hypotéku chtít, musí nově ze svého uhradit dvakrát více peněz než doposud.

Novinka ovšem platí jen pro

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Inflace

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější