Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

90 let od stavby Barrandova. Ateliéry měly velký význam v Evropě, ale Hollywood to nebyl, říká filmový historik

Jeden z filmů ze zlaté barrandové éry, Dívka v modrém. Za protektorátu ho natočil Otakar Vávra. Foto: Lucernafilm
Jeden z filmů ze zlaté barrandové éry, Dívka v modrém. Za protektorátu ho natočil Otakar Vávra. Foto: Lucernafilm

Letos uplynulo devadesát let od začátku stavby barrandovských ateliérů. Deník N přináší rozhovor s filmovým historikem Pavlem Jirasem, který o Barrandově napsal čtyřdílnou sérii knih.

Co se v rozhovoru dočtete:

  • Jak vznikaly barrandovské ateliéry
  • Co jako historik říká na současnou výstavbu na tomto místě
  • Jak na výstavbu ateliérů reagovala veřejnost
  • Proč některé meziválečné filmy zřejmě už nikdo neuvidí

Barrandovské ateliéry vznikaly v době hospodářské krize. Nebylo to pro podnikatele riziko?

Bylo to velké riziko. Ale krize byla neštěstí hlavně pro běžné profese, pro film nikoliv. Lidé tehdy hledali záchranu v něčem, co může nahradit život. A tou záchranou byl film.

Výstavba nových ateliérů byla nevyhnutelná, protože majitelé společnosti A-B, Miloš Havel a Julius Schmitt, museli odejít z ateliérů na Vinohradech kvůli radním, kteří stavěli domy v okolí. Ti se báli, že v té dřevěné haluzně vznikne požár a že chytnou okolní domy. Definitivní uzávěr ateliéru na Vinohradech byl stanoven na rok 1933. Takže Miloš Havel a Julius Schmitt narychlo koupili pozemek na návrší, kterému se lidově říkalo Habrová nebo taky Klobouček. To bylo území, na kterém nechal svou stopu geolog Joachim Barrande. Tehdy to bylo liduprázdné návrší, na kterém ale ještě před ateliéry Václav Maria Havel vybudoval zahradní město a terasy.

Barrandovské terasy k ateliérům neodmyslitelně patří. Co Václava Havla vedlo k tomu, aby nechal postavit terasy na místo, které bylo tenkrát ještě celkem vzdálené od města?

Terasy byly postavené podle vzoru krásného letoviska Cliff House v Kalifornii, kde byl Havel na studijní cestě. A zhlédl se v něm. Bílá budova na břehu moře, možnost seznámit se s filmovými hvězdami. Julius Schmitt, který měl dobré vztahy s Hradem, dokázal prosadit, aby k terasám vystavěli silnici. Díky tomu mohla být stavba zahájena na plné obrátky.

Pavel Jiras. Foto: Barbora Šturmová, Deník N

Tyto terasy celé roky chátraly a nedávno tam začal podnikatel Michalis Dzikos stavět apartmány. Co na to říkáte?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Historie

Rozhovory

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější