Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slavit úspěchy, nechat si rezervu, číst Erbena. Odborníci radí, jak v době covidu nevyhořet

Syndrom vyhoření poznáme mimo jiné podle toho, že ztrácíme o práci zájem, hůře se soustředíme, neradujeme se z úspěchů a tato nepohoda narušuje i náš osobní život. Ilustrace: Petr Polák
Syndrom vyhoření poznáme mimo jiné podle toho, že ztrácíme o práci zájem, hůře se soustředíme, neradujeme se z úspěchů a tato nepohoda narušuje i náš osobní život. Ilustrace: Petr Polák

Jedním z mnoha dopadů vleklé pandemie koronaviru je i nárůst počtu lidí, kteří ve své práci pociťují syndrom vyhoření. Nedostatek motivace, problém soustředit se nebo pocit vyčerpání teď podle společnosti Profesia zažívá více než čtyřicet procent zaměstnanců.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kromě zdravotníků, pečovatelů nebo učitelů se syndrom vyhoření podle průzkumu týká i dalších profesí, například personalistů, právníků, podnikatelů nebo manažerů.

Zeptali jsme se proto čtyř odborníků, jak poznat, zda se nás syndrom vyhoření týká také, s kým ho případně řešit a co lze dělat, pokud hned nechceme nebo nemůžeme dávat výpověď. Stejně tak experti odpovídají na otázky, jak se dá podobné situaci v současné době zabránit a co je teď nejčastějším důvodem vyhoření.

Na dotazy Deníku N odpovídají:

  • Radkin Honzák, psychiatr a publicista
  • Jana Vávrová, projektová manažerka HR služeb z personální agentury Grafton Recruitment
  • Michala Neumannová, HR manažerka společnosti Randstad Česká republika
  • Martin Zikmund, psychoterapeut, který se věnuje i poradenství pro firmy

Jak poznám, že se mě syndrom vyhoření nejspíše týká?

Radkin Honzák: Velice přesně tak, že poslouchám, co mi říkají mí blízcí… a ty

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Pracovní trh

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější