Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mám byznysový sen sbírat lógr z kávy a využít ho jako zdroj. Věda není pro mě, říká mladá chemička

„Pro českou společnost je rozmanitost pořád nová věc, starší generace je utvářená jinak a tam už se to s vnímáním možná nezmění, ale mladí jsou už nastavení jinak, všechno se mění,“ říká vědkyně Aleksandra Ilić. Foto: archiv Aleksandry Ilić
„Pro českou společnost je rozmanitost pořád nová věc, starší generace je utvářená jinak a tam už se to s vnímáním možná nezmění, ale mladí jsou už nastavení jinak, všechno se mění,“ říká vědkyně Aleksandra Ilić. Foto: archiv Aleksandry Ilić

Z dětství si dobře pamatuje bombardování Bělehradu, odkud pochází. Aleksandra Ilić studovala v Drážďanech a nyní v Praze v rámci mezinárodního projektu zkoumá odpadní vody a jejich další využití. „Chci se podílet na něčem, co bude dobré pro planetu. Nějak přispět,“ říká. Z vědy pak chce zmizet a vrátit se domů na Balkán. Má totiž pozoruhodný byznysový plán.

Když mířila na postgraduální studium, nezáleželo jí úplně přesně na tom, nač se bude specializovat. „Ale chtěla jsem být součástí výzkumu, který bude hledat nějaké varianty vstřícné k životnímu prostředí. Myslím, že bych nebyla schopná studovat něco, o čem vím, že to není ‚dobré‘ nebo ‚správné‘, ale neměla jsem nijak vyhraněnou oblast, které se budu věnovat,“ říká. Sedíme v historické knihovně v hlavní budově Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v pražských Dejvicích. Ačkoliv mladá žena za pět let v tuzemsku už z češtiny leccos pochytila, povídáme si anglicky.

„Asi v tom je i kus ideologie. Chci se podílet na něčem, co bude dobré pro planetu, pro životní prostředí, nějak přispět. Pomáhat. Jsou různé formy, jak to ovlivnit. Jasně, sbírat po sobě odpadky a třídit odpad je také důležité, ale v momentě, kdy se bude lépe k životnímu prostředí chovat průmysl a jednotlivé podniky, třeba díky novým technologiím, pak bude dopad větší. Souvisí to samozřejmě i s ekonomikou, životní prostředí je komplexní a velmi zajímavé téma,“ míní.

Environmentální aktivismus má podle ní někdy až příliš černobílé vidění světa. „Jenže život se odehrává spíš v odstínech šedi,“ myslí si.

Tento profil vám přinášíme díky spolupráci s magazínem vysokých škol Universitas.

Další rozhovory s významnými vědci a vědkyněmi, aktuality a komentáře z vysokého školství a zajímavá témata – například o akademické etice – čtěte na webu nebo si vybrané exkluzivní texty poslechněte v audioverzích v podcastu na iOSu, Androidu či Spotify.

Když odpad není odpad

Ilić prožila dětství a dospívání v Bělehradě, magisterský cyklus hydrologie a inženýrství absolvovala na Drážďanské technologické univerzitě a před několika lety získala doktorandskou pozici na VŠCHT v Praze v Ústavu technologie vody a prostředí díky programu SuPER-W zaměřeného na využívání odpadních vod.

„Nedíváme se na odpadní vodu jako na odpad, ale jako na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Energie

Rozhovory

Česko, Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější