Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Putin načrtl nové obrysy zahraniční politiky. Kreml se zaměřuje na šíření strachu mezi svými sousedy a na zbytku kontinentu

Vladimir Putin v roce 2021. Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin v roce 2021. Foto: kremlin.ru

Komentář Michaela Romancova: Putin teď překvapivě málo kritizuje USA, nezaobírá se Čínou ani se nechlubí svými úspěchy (ostatně není čím). O to siláčtější vzkazy posílá svým sousedům (vyjma Běloruska) a do západní Evropy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vladimir Putin nedávno na kolegiu ministerstva zahraničních věcí promluvil k ruským diplomatům a naznačil, na jaká témata by se měli soustředit. Naše současné vztahy s Ruskem jsou sice vinou kauzy Vrbětice na mrtvém bodě, ale to rozhodně neznamená, že bychom Rusku měli přestat věnovat pozornost. Abychom v budoucnu dokázali vzájemné vztahy vystavět na základě, na kterém měly spočívat už dávno, musíme Rusku právě teď věnovat zvýšenou pozornost.

Minulé vlády dovolily, aby značnou část ruské agendy převzal prezident Václav Klaus a následně ji uzurpoval prezident Miloš Zemanem. Jejich přístup, nejlépe viditelný při trapných a servilních pokusech hovořit s Alexandrem Medvěděvem či Vladimirem Putinem „rusky“ či odmítání tlumočení s poukazem na to, že v Česku stejně všichni rusky umí, těžko mohl na ruské straně vzbudit jiný pocit, než že jsme „jejich“.

Český ministr zahraničních věcí se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Rusko

Vladimir Putin

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější