Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišův vyzyvatel se najde. Zemanovi jsem psala čtyřikrát, ale nevím, zda dopisy četl, říká Šlechtová

Poslankyně Karla Šlechtová (za ANO). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Poslankyně Karla Šlechtová (za ANO). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Poslankyně a exministryně Karla Šlechtová (za ANO) má zájem o případné uplatnění v Evropském parlamentu. „Navázalo by to na moje předchozí působení. Než jsem se stala ministryní pro místní rozvoj, působila jsem v Deloitte a žila jsem přes čtyři roky v Bruselu,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

O víkendu jste byla na sněmu hnutí ANO. Nejste členkou, pozvali vás až poté, co jste se připomněla. Neuvažujete o vstupu do hnutí?

V žádném případě. Nemám to v úmyslu a není to na pořadu dne. Nechci vstupovat do hnutí ANO a vzhledem k tomu, že jak pan Babiš, tak pan Faltýnek říkají, že hnutí ANO je demokratické a já to v předvolebních kampaních opakovala, domnívám se, že i nestraníci tam mají svoje místo. Spíš by se měly změnit stanovy tak, aby se sněmu mohli účastnit všichni poslanci, protože zatím byli pozvaní jenom členové.

Většinově zvolený byl dosavadní předseda Andrej Babiš. Nevadilo vám, že nebyl nikdo, kdo by ho vyzval?

Možná k tomu ještě to hnutí nedozrálo. V současnosti se tvoří výrazné osobnosti a vzhledem k tomu, že hnutí existuje pár let a už podruhé se dostalo do parlamentu, věřím, že po dalších volbách, případně těch přespříštích, se vyzyvatel pana Babiše najde. Osobně bych byla velice ráda, aby hnutí ANO nebylo označováno za hnutí jednoho muže. Nemůžu se s tím ztotožnit, protože jsem nestraníkem za hnutí již pátým rokem a osobností je tam dost.

Volilo se také nové vedení. Z pěti kandidátů nakonec nebyl zvolený jediný, a to ostravský primátor Tomáš Macura. Jak to hodnotíte?

Kdybych byla členem hnutí a byla delegátkou, tak pana Macuru volím. Znám ho jako dobrého a schopného primátora Ostravy, udělal tam spoustu změn k dobrému. Pomáhá hnutí ANO získat voliče a získat podporu v Ostravě i v celém Moravskoslezském kraji. Je patrné, že určitou podporu má. Hlasovala pro něj polovina členů, kteří tam v tu chvíli seděli, takže někteří delegáti by chtěli někoho, kdo by dokázal být kritikem i řešitelem. Pan Macura nikdy jen nekritizuje prázdnými slovy, ale vždycky k tomu má i řešení. Takoví lidé by měli ve vedení hnutí.

Vy jako nestranička ovšem stanovy změnit nemůžete.

Ne, to musí udělat delegáti. Je na pořadu dne, aby se nad tím někdo zamyslel.

Mně by dávalo smysl, abyste tam vstoupila a mohla to udělat sama.

Ale já skutečně nemám v úmyslu vstupovat do hnutí ANO. Souvisí to s minulostí, ale zároveň i s mojí budoucí politickou kariérou, a to buď na území České republiky, nebo v zahraničí.

Stanovy se na posledním sněmu změnily, ale tak, že předseda má právo veta, co se týče všech kandidátek. Víc se kumuluje moc v rukou jednotlivce. Znepokojuje vás to?

Ze své pětileté spolupráce soudím, že pan Babiš by měl mít poslední slovo. Zároveň by výbor, respektive vedení hnutí mělo být jeho poradní orgán. Pokud je předseda vlády zároveň předsedou hnutí, tak by moc v rámci rozhodování měla být otevřená, ne ze sta procent, ale v něčem ano. Pokud jde o znepokojení, nemohu soudit, jak to funguje v rámci hierarchie vedení hnutí ANO. Nikdy jsem do toho nebyla zapojená.

Na sněmu také zaznělo, že hnutí ANO je catch-all party. Co si o tom myslíte?

Jsem středopravý volič, ale nemám nic proti tomu, že hnutí ANO jde touto cestou. Hnutí se přizpůsobuje trendům ve společnosti. Souvisí to s tím, co chtějí občané, jak se mění bezpečnost v Evropě, protože naše bezpečnost je ohrožena.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější