Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rodiny afghánských tlumočníků dál čekají v azylových zařízeních. Kvůli byrokracii i bytové krizi

Bez tlumočníků by čeští vojáci v Afghánistánu, podporující tamní vládu, byli v mnohem obtížnější situaci. Foto: Armáda ČR
Bez tlumočníků by čeští vojáci v Afghánistánu, podporující tamní vládu, byli v mnohem obtížnější situaci. Foto: Armáda ČR

Byla to obří akce mezinárodní koalice, do níž se zapojila i česká armáda. Z padlého Afghánistánu v srpnu leteckým mostem za dramatických okolností unikly tisíce lidí, 169 jich přicestovalo do tuzemska. Šlo především o tlumočníky s rodinami, kteří pomáhali českým vojákům v rozvrácené zemi čelící sílícímu Tálibánu přežít.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Od chvíle, kdy se plný český armádní airbus potřetí a naposledy odlepil z ranveje kábulského letiště, než ho obsadili vítězní tálibové, uběhly víc než tři měsíce.

Mnozí spolupracovníci českých vojáků i ambasády ale dosud čekají v azylových zařízeních ministerstva vnitra. Zda doplatili na volby a neochotu končící vlády vyvíjet aktivitu, nebo na přehazování zodpovědnosti mezi úřady vedenými politiky z protilehlých táborů, je z jejich pohledu celkem jedno.

Někteří starostové a primátoři v médiích v minulosti nabídli prostory, kam celé rodiny umístit, což by pomohlo krom dospělých i jejich dětem. To se ale zatím nepodařilo dotáhnout do konce.

„Vydrželi jsme všechno, protože nás evakuovali z války. Jsme za to českým úřadům vděční. Tady (v azylovém centru v Kostelci nad Orlicí, pozn. red.) jsme ale už opravdu unavení, není tu co dělat. Říkají nám, že si máme hledat bydlení sami, ale neznáme zatím jazyk, tak s námi nikdo nebude mluvit. S prací je to stejné: nejsme líní, ale když neznáme jazyk, nikdo nás nezaměstná,“ odpovídá na dotaz jeden z tlumočníků.

Píšeme si anglicky přes aplikaci WhatsApp. Stejně jako začátkem srpna, když se s rodinou schovával v Afghánistánu před tálibánskými bojovníky a hledal, jak se včas dostat na kábulské letiště.

Úřednický ping-pong

Kde to tedy vázne? Ministr vnitra v demisi Jan Hamáček (ČSSD) tvrdí, že resort jednal v srpnu 2021 s Asociací krajů ČR, ovšem kvůli nedostatku zpětné vazby se rozhodl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Armáda ČR

Tálibán

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější