Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Méně peněz, ale pro více firem. Zástupci podnikatelů chválí nové covidové kompenzace

Negativní test už není vstupenkou do restaurace. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Negativní test už není vstupenkou do restaurace. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Končící kabinet Andreje Babiše v pondělí schválil novou finanční podporu pro podniky, živnostníky a zaměstnance, na něž dopadají současná protipandemická omezení. Hospodářská komora už upozornila, že kompenzace za listopad a prosinec se budou nejspíše zpětně vyplácet až v příštím roce. Dosluhující vláda by tak podle ní měla věc konzultovat s nastupujícím kabinetem Petra Fialy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Od pondělí nemohou do restaurací, hotelů, fitcenter nebo kin až na výjimky neočkovaní lidé. Dovnitř se dostanou jen ti, kdo v posledním půlroce prodělali covid, nebo mají již dokončené očkování. Zvláště pro podnikatele ve službách to znamená významný pokles tržeb, který jim Babišova vláda v demisi slíbila kompenzovat.

Do hry proto kabinet vrátil dotační programy ministerstva průmyslu Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady. Oba získaly nové parametry. Dříve měly na tuto podporu nárok jen firmy s propadem obratu o alespoň padesát procent. Nově na ni dosáhnou i podniky, jimž se obrat za listopad a prosinec oproti předcovidovému roku 2019 sníží o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Podpora podnikatelů

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější