Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Developer spojený se starostou Michalikem postavil v Břežanech komplex, ale zkrachoval. Obec musí oželet nájemné

Multifunkční komplex v centru Dolních Břežan stojí, firma, která ho stavěla, ale skončila v konkurzu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Multifunkční komplex v centru Dolních Břežan stojí, firma, která ho stavěla, ale skončila v konkurzu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Věslav Michalik (STAN) od roku 2004 působí jako starosta obce Dolní Břežany nedaleko Prahy. Jedním z nejdůležitějších projektů, které v obci vznikly, byl multifunkční komplex v jejím centru. Stavěl ho investor, k němuž měl starosta předchozí vazby z byznysu. Projekt realizoval, kvůli krizi po roce 2008 na něm ale podle svých slov prodělal. Firma je dodnes v konkurzu, obec z ní odešla, a ztratila tak možnost část prostor pronajímat.

Komplex bytových domů, restaurací a obchodů v centru Dolních Břežan nemůže minout žádný návštěvník této obce kousek za Prahou. Autobus zastavuje přímo u něho. Před lety tu byla skládka, na kterou se navážel materiál ze stavby metra na Jižní Město. Starosta je na tuto proměnu pyšný.

„Projekt výstavby břežanského náměstí na bývalé skládce byl pro Dolní Břežany klíčový pro jejich budoucí urbánní rozvoj. A jsem pyšný na to, že se realizoval,“ napsal Věslav Michalik Deníku N.

Realizace ale nebyla tak idylická jako posezení na některé ze zdejších laviček. Komplex stavěla společnost Centrum Dolní Břežany, kterou v roce 2005 založila obec, Arcibiskupství pražské a soukromý investor.

Církvi patřil po restituci pozemek, na kterém později nové centrum obce vyrostlo. Soukromým investorem, s nímž se arcibiskupství dohodlo, byl podnikatel Jiří Pavlica. Ten v devadesátých letech vlastnil síť betonáren ZAPA, kterou ale krátce před vstupem do břežanského projektu prodal zahraničnímu investorovi.

Pavlica vlastnil tři čtvrtiny firmy Centrum Dolní Břežany (CDB), arcibiskupství mělo dvacetiprocentní podíl a obec pět procent.

„Obec získala malý podíl ve firmě s tím, že by mohla v budoucnosti z výnosů z nájmů prostor náměstí udržovat,“ vysvětluje tehdejší plány Michalik.

Že se do stavby na lukrativním místě v centru obce nedaleko Prahy pustil právě miliardář Jiří Pavlica, není náhoda. S tehdy novopečeným starostou Dolních Břežan se totiž znal. Věslav Michalik byl v té době starostou pouhý rok. Předtím působil v byznysu, mimo jiné právě v tom Pavlicově. Několik let seděl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější