Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rakovina se dříve nebo později dotkne každého. Mluvme o ní více a s klidem, říká autorka příručky pro onkopacienty a jejich blízké

Autorka knihy s ilustrátorkou Annou Niklovou. Foto: Martin Faltejsek
Autorka knihy s ilustrátorkou Annou Niklovou. Foto: Martin Faltejsek

„Rakovina se netýká jen pacientů. Když se ale s onemocněním setkáme, jsme zvyklí reagovat bezmyšlenkovitě – já sama jsem byla překvapená, kolik ‚nesprávných‘ reakcí existuje. Nejdůležitější je dát pacientovi najevo, že jsme tady, že mu pomůžeme cokoli vyřešit, zařídit, donést, nakoupit, uvařit. Ale být podporou, když se sami necítíte dobře, nelze,“ říká Nina Formánek Jaganjacová, zakladatelka vzdělávací organizace Sifty a hlavní autorka nové příručky pro onkologické pacienty a jejich blízké.

V rozhovoru se mimo jiné dočtete:

  • Jaká je „správná“ a „nesprávná“ reakce, když nám někdo řekne, že mu diagnostikovali onkologické onemocnění?
  • Jak pacientům nabídnout pomoc?
  • Proč může být příliš civilní přístup stejně špatný jako přehnaná lítost?
  • Proč není cynické mluvit o závěti nebo paliativní péči?
  • A jak žít s uvědoměním si možnosti, že se rakovina v našem životě objeví, bez toho, aby nás úplně pohltilo?

Na obálce vaší knihy píšete, že je praktickým průvodcem „pro všechny, kteří přijdou s rakovinou do styku“. To je poměrně široce definovaný čtenář – koho přesně jste tím vy a vaše spoluautorky měly na mysli?

Naše hlavní myšlenka byla: nezaměřujme se jen na pacienty. Příruček, knih i samotných vyjádření onkologických pacientů ve veřejném prostoru je dnes již mnoho – a je to skvělé, protože jsou to právě oni, o koho tady v první řadě jde. My jsme ale o onemocnění chtěly mluvit co nejkomplexněji.

Rakovina se totiž netýká jen pacientů, ale také pečujících osob, příbuzných a kamarádů. A dříve nebo později se dotkne všech – v průběhu svého života má nádorové onemocnění každý třetí obyvatel České republiky. Když se ale s onemocněním ve svém okolí člověk setká, často úplně neví, jak s tím naložit, jak reagovat, jak pacienta pochopit.

Když jsem knížku vzala do rukou, skoro mě zarazilo, z jakých různých úhlů pohledu je téma zpracováno – jsou tam příběhy pacientů a jejich blízkých, ale také jste spolupracovaly se dvěma onkoložkami, s internistkou, psychoterapeutkou, právníky. Jakých všech aspektů života se vlastně rakovina týká?

Podle mě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Rozhovory

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější