Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidé vykupují samotesty na covid-19. „Jsou opatrní a chtějí mít jistotu,“ říkají lékárníci

Na mnoho zájemců čekal na dveřích lékárny na podzim podobný nápis. Antigenní testy jsou vyprodané. Foto: Ivan Adamovič, Deník N
Na mnoho zájemců čekal na dveřích lékárny na podzim podobný nápis. Antigenní testy jsou vyprodané. Foto: Ivan Adamovič, Deník N

S rychlým postupem epidemie se výrazně zvýšil zájem o domácí antigenní testy, které mohou orientačně ukázat případnou nákazu covidem-19. Velké lékárny na mnoha místech hlásí vyprodáno. Zájemci shánějí testy přesto, že je už nemohou předkládat jako průkaz bezinfekčnosti.

Je pondělní ráno, začátek nového týdne, kdy lze očekávat další vysoké nárůsty nakažených. Mnozí lidé, kteří si například chtěli před příchodem do zaměstnání udělat orientační antigenní test, teď často obcházejí lékárny marně.

„Ráno jsme jich ještě pár krabiček měli, ale během chvilky jsme je vyprodali,“ potvrzuje lékárnice v pražské Poliklinice Prosek.

„Nemáme už vůbec žádné a bohužel ani netuším, kdy by mohly přijít další,“ podotýká její kolegyně z lékárny v pražské Libni. Poslední balení má také pobočka většího řetězce v nedalekých Holešovicích. „Máme už jen ty plivací,“ říkají zde.

„Zájem nás zarazil“

Výpadky dodávek samotestů hlásí po celé

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější