Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hejtman: Nouzový stav musí být v celé zemi. Hrozí, že za čtrnáct dnů budou lidé umírat v nemocnicích na chodbě

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Foto: ČTK
Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Foto: ČTK

Situace je natolik vážná, že by měl být nouzový stav vyhlášen na celém území České republiky, míní hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). „Pokud stávající vláda nezačne něco dělat, ta nová bude muset sáhnout po nejpřísnějších opatřeních,“ říká v rozhovoru s Deníkem N.

Na stole je nyní podle našich zdrojů několik variant řešení stávající situace, o kterých by dnes měla jednat vláda – celorepublikový nouzový stav, nouzový stav jen na části území, nebo stavy nebezpečí v některých krajích. Co upřednostňujete vy?

Jsou opravdu dva termíny – stav nebezpečí a nouzový stav. Stav nebezpečí se používá, když je nějaký lokální problém, typicky u nás tornádo. Tam pak může hejtman vyhlásit stav nebezpečí a mít nějaký prostor na vedení krizové situace.

Když je ovšem krizový stav, který přesahuje hranice kraje, a my se teď tady bavíme automaticky o celé Moravě a už i o jižních Čechách, tomu odpovídá čtyři nebo pět stavů nebezpečí v jednotlivých krajích. A to už je nouzový stav.

Vláda ho nemusí vyhlásit na území celé České republiky, může ho vyhlásit jen pro některé kraje. Za mě je to ale nesmysl, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější