Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nouzový stav je jednou z variant, změnil Vojtěch názor. Plaga žádá vysvětlení

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vlevo) a premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK / Vít Šimánek
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vlevo) a premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK / Vít Šimánek

Vláda bude od pěti hodin odpoledne jednat o možném zavedení nouzového stavu. Důvodem je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) situace v nemocnicích, kde je s covidem už téměř 4900 lidí. Plán na vyhlášení nouzového stavu ale otevřeně kritizuje ministr školství Robert Plaga (za ANO) a někteří rektoři. Budoucí vládní koalice o návrhu jedná.

Ještě v pátek Vojtěch tvrdil, že vyhlášení nouzového stavu nebude potřeba – podle něj by byl nutný, kdyby vláda potřebovala omezovat pohyb lidí. Včera ale ministr podle informací Deníku N kontaktoval premiéra Andreje Babiše (ANO) s tím, že s návrhem o nouzovém stavu přijde na pondělní jednání vlády.

Dnes ráno hlavní hygienička Pavla Svrčinová ve vysílání Radiožurnálu na dotaz, zda vláda zvažuje vyhlášení nouzového stavu, aby studenti medicíny mohli pracovat v nemocnicích, odpověděla, že tato varianta na stole je.

„Samozřejmě zvažují se i tyto možnosti, protože zejména v nemocnicích, v domovech důchodců, v zařízeních sociální péče začíná chybět personál,“ odpověděla s tím, že v nemocnicích již nyní pomáhá armáda.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl to potvrdil serveru iDnes.cz. „Je to kvůli nemocnicím,“ podotkl.

Pro Deník N Köppl upřesnil, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější