Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pomoc (nejen) klientům Bohemia Energy bude stát miliardy. I přesto se vyplatí

Tisíce lidí konec Bohemia Energy a vysoké ceny energií uvrhly do problémů. Pokud se jim nepomůže, bude to teprve začátek dlouhé a drahé cesty. Pro ně i pro stát. Foto: Kateřina Šulová, ČTK
Tisíce lidí konec Bohemia Energy a vysoké ceny energií uvrhly do problémů. Pokud se jim nepomůže, bude to teprve začátek dlouhé a drahé cesty. Pro ně i pro stát. Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Komentář Evy Mošpanové: Prvotní odhady ministerstva práce naznačují, že účet za pomoc lidem s drahými energiemi může stát nižší jednotky miliard. Je to velká suma peněz, s jejímž zaplacením nemusí každý souhlasit. Draho by nás ale také vyšla nečinnost.

Předvídání budoucnosti je ošemetná záležitost, jedno je však pro následující měsíce jisté. Ač se omezí skokové zvyšování záloh, lidé – a speciálně bývalí zákazníci společnosti Bohemia Energy – uvidí na svých výsledných vyúčtováních za energie závratné částky. Nebudou sami. Spolu s nimi je uvidí také stát, který se rozhodl nejpostiženějším pomoci.

Odhadnout celkový účet není snadné a závisí to zejména na tom, kolik lidí se o mimořádnou okamžitou pomoc, příspěvek na bydlení nebo doplatek na bydlení přihlásí. „Odhadem lze předpokládat, že náklady mohou dosahovat nízkých jednotek miliard korun,“ odpovědělo ministerstvo práce a sociálních věcí na dotaz Deníku N.

O podobné částce mluví i dokumenty resortu, které ve svém newsletteru minulý týden citoval novinář David Klimeš. „Odhadem u příspěvku na bydlení lze vyčíslit náklady při navýšení normativních nákladů na bydlení o složku energií na cca 2,57 miliard. U doplatku na bydlení lze vyčíslit náklady na zvýšené energie na cca 599 milionů korun. U MOP na vyúčtování při průměrném přeplatku 8000 korun u 100 000 příjemců by byl náklad 800 mil. korun,“ uvádí dokumenty s tím, že částky u mimořádné okamžité pomoci na zálohy mohou být i vyšší.

„Nechte je, ať se spálí“

Nic z toho nejsou malé sumy a ne každému se nákladná pomoc musí zamlouvat. Hlavní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější