Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hrana zlomu je takový moravský redneck horor, říkají producenti thrilleru a chystají další temné snímky

Štěpán Kozub a režisér Emil Křižka při natáčení Hrany zlomu. Foto: Bionaut
Štěpán Kozub a režisér Emil Křižka při natáčení Hrany zlomu. Foto: Bionaut

Filmová produkční společnost Bionaut je rozkročena do více stran: vyrábí televizní seriály jako Dáma & Král, Doktor Martin či mimořádně zdařilý Svět pod hlavou, menší psychologické filmy jako Smradi, u kritiky nejúspěšnější film roku 2010 Pouta, mezinárodně oceněný internetový seriál #martyisdead, animovaný seriál Mlsné medvědí příběhy, ale táhne je to i k žánrovým filmům, zejména hororu. O jejich tvorbě pod hlavičkou Planet Dark hovoříme s Vratislavem Šlajerem a Jakubem Košťálem.

Nedávno jste uvedli první celovečerní film Hrana zlomu pod hlavičkou Planet Dark. Název Planet Dark už nějakou dobu koluje ve veřejném prostoru – označuje facebookovou skupinu, ale třeba i sekci temných filmů na posledním Febiofestu. S jakou myšlenkou jste Planet Dark zakládali?

Vratislav Šlajer (VŠ): V producentské společnosti Bionaut jsme vždy chtěli a chceme dělat žánrové filmy. Kromě detektivek a thrillerů, které jsou už tradičně součástí mainstreamu, chceme nabízet horory a temná dramata. Sami jsme fanoušci podobných žánrů. Přemýšleli jsme, jak to podchytit a pracovat s tím. V Česku je poměrně velká komunita lidí, kteří mají hororové filmy rádi a rozumějí jim. Chtěli jsme je oslovit, proto jsme nejdříve spustili facebookový projekt Planet Dark. Měl to být pro nás komunikační kanál s fanoušky temných žánrů – poskytovat informace o novinkách v temných žánrech, ze zákulisí vzniku podobných filmů, chtěli jsme ale dávat žánrům nějaký hlubší kontext, dokazovat, že i žánr může řešit zásadní společenská témata. Byli jsme mile překvapení pozitivní odezvou, zatím nás sleduje dvanáct tisíc lidí a jejich počet roste. To nás motivovalo posunout celý projekt dál.

Takže jste se od magazínového informování propracovávali k původní tvorbě.

Jakub Košťál (JK): Vedle rozšíření na platformy Instagram a YouTube, kde fanoušci najdou nejnovější žánrové trailery, jsme spustili webový magazín planetdark.tv, který vede zkušený redaktor a znalec žánrů Jan Gál. Nově máme pravidelný podcast, produkujeme audioseriál Jinací o mytických folklorních bytostech ze střední Evropy, jehož dvě epizody jsou už k dispozici a připravujeme další. Máme značku Stopy hrůzy, což je odkaz na legendární knižní edici z 90. let, a pod ní chystáme tematické kolekce českých krátkých hororových filmů a kratší audio novely. Zatím máme připravené adaptace tří novel H. P. Lovecrafta, které namluvil Miroslav Krobot. Režíroval to Robin Kvapil a zvukový design dělalo studio Needles, kteří dělali třeba audioknihy Frankenstein nebo Solaris. V audio tvorbě navazujeme s Planet Dark na úspěch naší další sekce – Audionautu.

VŠ: Bylo logické, že brzy přijdeme i s původním hraným celovečerním filmem. Planet Dark je nyní i distribuční platforma, jako první uvádíme do kin Hranu zlomu. Nechceme konkurovat zavedeným distribučním společnostem, s těmi dále spolupracujeme. Ale pro vyhraněné žánrové filmy hledáme trochu jinou cestu.

JK: Hrana zlomu je jasně zacílená na žánrové publikum. Věděli jsme, že nemá smysl cpát se do masové distribuce, to by bylo kontraproduktivní. Jdeme cestou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější