Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Válek: Souhlasím s kritikou mé komunikace. Bavit se teď o lockdownu je úplná blbost

Tehdejší kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek na sněmu TOP 09 (20. listopadu 2021). Foto: Prokop Vodrážka, Deník N
Tehdejší kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek na sněmu TOP 09 (20. listopadu 2021). Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek souhlasí s kritickými hlasy vůči své komunikaci, podle svých slov je však v obtížné pozici v mezidobí, kdy ještě nevznikla nová vláda. „Musíme co nejrychleji zavést opatření, aby se nemocnice nezahltily,“ říká v rozhovoru Válek, který na dnešním sněmu obhájil post místopředsedy TOP 09.

Co se z rozhovoru dozvíte:

  • Jak Vlastimil Válek vnímá kritiku na svou komunikaci.
  • Co chce dělat se sílící epidemií.
  • Jak hodnotí kroky končící vlády.

Jste kandidátem na ministra zdravotnictví. V dlouhodobé strategii nepočítáte s lockdownem, aktuální situace si však žádá jasná řešení. Co by se muselo stát, aby současná nebo vaše vláda musela k něčemu takovému přistoupit?

Nedovedu si představit, co by se muselo stát. To by muselo být kompletní selhání stávající vlády, a ani v tom případě si to neumím představit. Problém lockdownu je, že se bortí zdravotní systém a vláda neví, co udělat jiného. Nám se ten systém zdravotní péče nebortí.

Ale výrazně se zhoršuje.

Protože vláda nic nedělá. Máme jinou strukturu zdravotnických zařízení než Rakousko. Jejich lockdown je součástí nějakého systému opatření.

Chápu to správně, že podle vás bychom k tomu mohli přistoupit tehdy, když budeme mít zahlcené nemocnice?

To tak také není. My je nemůžeme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Sněm TOP 09

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější