Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

TOP 09 dál povede Pekarová Adamová, neměla vyzyvatele. „Budu jako motorová myš jezdit po celém Česku,“ slíbila

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vystoupila 20. listopadu 2021 v Praze na celostátním sněmu strany. Foto: ČTK
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vystoupila 20. listopadu 2021 v Praze na celostátním sněmu strany. Foto: ČTK

Do čela TOP 09 byla opět zvolena Markéta Pekarová Adamová. Na sedmém sněmu strany neměla protikandidáta.

Byla to jednoznačná věc. Předsedkyně dovedla ve společné koalici Spolu stranu k volebnímu vítězství a 14 poslaneckým mandátům. TOP 09 se tak po osmi letech dostane do vlády, kde obsadí dvě ministerská křesla.

Nebylo proto žádným překvapením, když straníci kolem 11. hodiny zvolili Markétu Pekarovou Adamovou znovu předsedkyní strany. Pro její zvolení bylo 163 delegátů z celkových 176.

„Děkuji za podporu a beru to jako závazek, abychom své voliče a všechny občany nezklamali,“ řekla po zvolení.

Pekarová Adamová už na začátku sněmu naznačovala, že spíše než složení předsednictva se bude na dnešní akci řešit směřování strany. „Hlavní je to, abychom si řekli, kam chceme směřovat, jaká je naše vize a jaká je vize pro společnost,“ řekla delegátům.

V proslovu připomněla, že současná společnost je v několika krizích: společenské, sociální, ale také klimatické. Dodala, že TOP 09 na otázku změn klimatu bude v nové vládě dávat silný důraz.

Doplnila, že strana se musí poučit z posledního vládního působení TOP 09 v letech 2010 až 2013. „Vláda musí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněm TOP 09

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější