Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Budoucí ministr řeší střet zájmů, má podíl ve fondu se solárními elektrárnami. „Nevím přesně, kolik procent vlastním,“ tvrdí

Věslav Michalik se má stát ministrem průmyslu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Věslav Michalik se má stát ministrem průmyslu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Kandidát na post ministra průmyslu Věslav Michalik (STAN) by v případě porušování zákona o střetu zájmů prodal svůj podíl ve fondu Valour, v němž většinu investic tvoří solární elektrárny. Řekl to v rozhovoru pro Deník N. Investiční akcie drží on i členové jeho rodiny, konkrétní výši ale neupřesnil. Michalik se rozhodne na základě právního posouzení, které si nechal vypracovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Michalik je jedním z řady podnikatelů, kteří využili výhodných podmínek pro budování a provoz fotovoltaických elektráren postavených do konce roku 2010. V nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že jmění své rodiny odhaduje na 500 milionů až jednu miliardu korun.

Budoucí ministr své elektrárny v roce 2017 prodal investičnímu fondu Valour, v němž podle svých slov drží podíl investičních akcií. Na přímý dotaz nespecifikoval, jak velký je. „Nevím přesně, kolik je to procent z celku. Řekl bych, že větší podíl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější